Gandia coordina la seguretat i la neteja davant la previsió de fortes pluges el cap de setmana

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha mantingut una reunió de treball amb la Policia Local i la regidora de Protecció, Seguretat i Convivència, Lydia Morant, per a coordinar la seguretat, la neteja i l’estat de les infraestructures anti inundacions de la ciutat davant la previsió de fortes pluges este cap de setmana.

Durant esta trobada, s’han revisat els protocols establits en els nous plans d’actuació municipal per a fer front a les emergències presentats a la fi de 2022. En concret, s’ha repassat el Pla Territorial Municipal d’Emergències (PTM) i el Pla d’Actuació Municipal (PAM) d’inundacions i incendis forestals.

Estos documents, obligatoris per a una ciutat de les característiques de Gandia, establixen els protocols que permeten actuar de la forma més ràpida i eficient davant situacions adverses, amb l’objectiu de minimitzar riscos, així com possibles danys personals i materials.

Així mateix, durant la reunió també s’ha revisat l’estat de les infraestructures anti inundacions i s’ha destacat la inversió de més de 30 milions en les últimes dues dècades en esta mena d’intervencions per a minimitzar el risc d’inundació en el municipi. Estes intervencions s’han localitzat principalment a l’entorn de la platja de Gandia, en tractar-se d’una zona on històricament s’han produït problemes majors durant episodis de fortes pluges.

D’altra banda, també s’ha repassat l’estat de les últimes actuacions que s’han dut a terme o que s’estan realitzant a la ciutat per a previndre les inundacions. Recentment, s’ha posat en servei el nou depòsit Anti Descàrregues de Sistemes Unitaris del Grau de Gandia, un depòsit de 1.600 m³ de capacitat per a recollir les primeres pluges de major càrrega contaminant, que ha comptat amb un pressupost d’1,2 milions d’euros.

A més, es troba ja en la fase final d’obres el dipòsit de tempestes del Parc Clot de la Mota a la Platja de Gandia, un tanc de tempestes d’11.000 m³ de capacitat, que suposa una inversió de 8 milions d’euros. Es tracta de l’obra més rellevant del Pla Director de Clavegueram de Gandia i, quan estiga finalitzat, serà un dels dipòsits pluvials de major volum de la província de València; el seu volum serà de tres vegades i mitja el volum d’aigua d’una piscina olímpica.

De manera complementària, en estos moments s’està finalitzant una inversió en el Telecomandament de Clavegueram de la ciutat per import de 544.000 euros i ja s’està redactant el Projecte d’Ampliació del Tanc de Tempestes Tres Anclas i el Projecte de Sistemes de Retenció de Sòlids Gruixos i Flotants en la totalitat dels punts de desbordament de la xarxa unitària de Gandia.

En total, la ciutat compta ja amb sis grans infraestructures i dipòsits de tempesta, preparats per a evacuar pluges torrencials i evitar inundacions.