La regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Juana Navarro, ha presentat este matí la programació de l’Ajuntament de Gandia amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Sota el lema ‘Juntes per la igualtat’, enguany es vol fer un homenatge a les professionals de la lluita contra la covid-19, majoritàriament dones. Per donar unes dades, només al departament de salut de Gandia el 78% són sanitàries. I, al territori valencià, les treballadores de la neteja són el 93% i les caixeres de supermercat representen el 84% del total. Per tant, majoritàriament són les dones les que estan a primera línia del canó durant la pandèmia.
Pel que fa als actes programats, hi ha previstes dotze activitats, que inclouen tres exposicions: ‘Dpnart 2021’, exposició col·lectiva coordinada per Adriana Serlik, formada per dones artistes i escriptores, del 5 al 21 de març, en diversos espais de la ciutat. També del 8 al 14 de març, a l’edifici Tossal, estarà l’exposició fotogràfica ‘Dones AVANTderades’, un reconeixement a la lluita de dones valencianes en pro de la igualtat i la justícia. I, al mateix espai, del 15 al 31 de març, la mostra fotogràfica ‘Remant juntes’, una iniciativa del fotògraf Juan José Todolí junt amb el Club de Rem CIA Gandia.
“També hem llançat la campanya ‘Arribarà el dia’, una aposta clara per l’empoderament femení i un crit per un futur on no càpiga cap desigualtat entre dones i homes que consistix en la creació de grans cartells que es poden trobar als MUPIS distribuïts pels barris de la ciutat, en els quals es poden trobar frases que pretenen fer visibles la discriminació, les violències i desigualtats que cada dia patixen les dones en tot el món”, ha explicat la regidora socialista. A més, estos cartells estan acompanyats d’un codi QR on apareixen diverses falques de ràdio que expliquen cadascuna de les frases escollides per a la campanya ciutadana del 8 de març.
La programació es completa amb tallers, jornades o campanyes comptant també amb la col·laboració d’altres departaments municipals i col·lectius de la ciutat. Així, de l’1 al 14 de març, les finestres de l’ajuntament exposen hexàgons teixits per dones, sota el lema ‘Teixint sororitat’. I el 8 de març mateix, a les 12 hores, davant la façana de de la casa consistorial s’exposaran figures morades de les siluetes de dones de cartó, que faran visibles mitjançant cartells informatius, les difetents desigualtats que patixen les dones.
També s’han programat les ‘Jornades 8M. Trencant estereotips’. Les sessions que se celebraran en estes jornades tindran lloc de forma virtual a través de la plataforma Webex. L’enllaç s’enviarà a través del Cefire de Gandia i seran tres: el dilluns 15 de març, de 17.30 h a 19.30 hores, ‘Les notícies, les dones i el sexisme. La invisible, l’anònima i la víctima’, amb la periodista gandiana i conductora d’informatius en À Punt, Victòria Maso. El dilluns 22 de març, ‘Canviar les imatges per a canviar el món’, amb l’artista visual, fotògrafa i activista, Yolanda Domínguez. Per últim, el dilluns 29 de març, la directora del CEIC Alfons el Vell, Rosa Mascarell, moderarà una taula rodona que comptarà amb la participació de SUMEM (Associació de Dones empresàries professionals i directives de la Safor) i ADOMAR (Associació de Dones de la Mar del Grau). Les persones interessades en inscriure’s a les ‘Jornades 8M’ ho poden fer fins a l’11 de març i confirmar la inscripció fins al 14 del mateix mes.