Gandia demanarà a la Generalitat que desbloquege la renda garantida i paguen amb caràcter retroactiu

Els tres grups polítics municipals amb representació a l’Ajuntament de Gandia van aprovar dilluns, per unanimitat, la moció presentada pels socialistes en el mes de març i en la qual s’insta al consistori a que demane a la Generalitat que, davant un decret que es va aprovar en febrer d’aquest any, desbloquege la Renda Garantida i que pague les resolucions pendents amb caràcter retroactiu.

Va ser en el mes de març quan la regidora del Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, va denunciar que la Generalitat Valenciana tenia paralitzades les ajudes de la Renda Garantida fins al punt que encara no s’havien resolt les sol·licituds que es van realitzar en 2011, un fet que provocava que a Gandia 290 famílies encara no hagueren rebut ni un euro de l’any passat.

A més, la resolució del mes de febrer de la Generalitat modifica un decret de 2008 i fa que les ajudes ja no puguen cobrar-se amb caràcter retroactiu des del moment de la seua sol·licitud, tal i com venia fent-se fins ara. Aquesta modificació fa que els beneficiats només cobren des del moment de l’aprovació de la seua sol·licitud.

Gil ha criticat, en primer lloc, el retard del govern de Gandia a l’hora de debatre aquesta moció, presentada pels socialistes al mes de març i que, tot i que es tracta d’una mesura necessària i urgent per a moltes famílies de Gandia, han hagut de passar tres mesos per a ser tractada, donat que la comissió d’Assumptes Socials no es reunia des de setembre de 2011. Gil ha ironitzat dient que “aquest és el govern que assegura ser el més social de la història de Gandia i no convoca aquesta comissió en 10 mesos”.

Tot i això, finalment la proposta ha rebut el suport unànime de la corporació. I és que la situació, tal i com ha explicat Gil, és més greu encara a estes altures. Així, ja són 313 les famílies que esperen poder cobrar els diners que van sol·licitar amb caràcter retroactiu. Unes famílies que viuen en unes condicions de extrema gravetat i a les quals el govern valencià del PP està “maltractant i deixant de costat”, ha dit Gil.

A més de tots aquests problemes, segons han pogut saber els socialistes, de les 152 famílies de Gandia que han sol·licitat l’ajuda en els cinc primers mesos de 2012 (80 noves peticions i 72 renovacions), només han rebut resolució 21 casos, i ho han fet amb l’aprovació de cobrar un únic mes de Renda Garantida en comptes dels sis que havien demanat.

Els socialistes lamenten que, malgrat la greu situació econòmica que es viu hui en dia i les previsions d’empitjorament per al que resta d’any, la Generalitat Valenciana “oblide a aquestes famílies que més ajuda necessiten en estos moments”. Una situació que, per a Gil, serà més crítica encara “amb tots els retalls i les pujades d’impostos dels governs del PP”.

La regidora socialista ha recordat que no es tracta de la primera ocasió en que Conselleria margina aquestes ajudes, que sempre han patit retards en resolucions i pagaments. La situació era tan greu, assegura Gil, que quan els socialistes governaven a Gandia “vam haver d’avançar diners a aquelles persones que tenien les ajudes aprovades i no estaven cobrant”.