Gandia dona a conéixer en Fitur les principals intervencions del Pla de Sostenibilitat Turística

Gandia ha aprofitat Fitur per a posar en valor i donar a conéixer com serà la profunda actuació que es realitzarà a la nostra ciutat gràcies a les intervencions emmarcades dins del Pla de Sostenibilitat Turística que va presentar la ciutat al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i que comptarà amb una injecció de quasi 3 milions d’euros, la qual cosa suposa la subvenció més quantiosa en matèria de turisme sostenible que ha rebut la ciutat en els últims anys.

Així ho va indicar ahir l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, en l’acte celebrat en la Plaça Central del pavelló de la Comunitat Valenciana, en el qual també participava al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i que va comptar amb la presència de representants de la corporació municipal i d’altres municipis de la Safor, a més de la presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Safor i representants del sector turístic de Gandia.

Cal recordar que Gandia va ser una de les úniques 25 ciutats espanyoles a les quals el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va atorgar en 2020 un Pla de Sostenibilitat Turística mitjançant un model de cofinançament a tres bandes entre l’Estat, la Generalitat Valenciana i el propi Ajuntament. Al marge d’estes ajudes, l’Ajuntament de Gandia també opta a una subvenció europea de 5 milions d’euros, en el marc de les ajudes europees del Pla Next Generation, per a donar continuïtat a una nova fase d’estes intervencions.

Tal com afirmava Prieto, “el Pla de Sostenibilitat Turística permetrà a Gandia ser més competitiva com a destinació turística, mitjançant el desenvolupament i la consolidació de projectes que ajuden a integrar l’oferta de sol i platja, que es complementarà amb l’oferta cultural i patrimonial. A això sumarem elements no menys rellevants com el foment d’una mobilitat sostenible i la protecció del nostre entorn natural”. Prieto es mostrava convençut que “millorar l’accessibilitat suposa millorar les oportunitats”.

Algunes de les principals accions que comporta el Pla de Sostenibilitat Turística a Gandia són:

1.- Trencar amb la bandera psicològica que separa el centre urbà de la ciutat amb l’eix del Grau i la platja. Una actuació que permetrà millorar la connectivitat entre totes dues zones mitjançant la integració paisatgística del tram final de l’avinguda del Grau. Tots dos nuclis quedaran units a través d’una zona arbrada que permetrà millorar la qualitat ambiental i també la seguretat dels vianants i ciclistes. D’esta manera, es convertix un entorn motoritzat en un espai més sostenible on el vianant serà el que tinga el protagonisme. Esta actuació té un termini d’execució de sis mesos i segons manifestava l’alcalde, estarà conclosa el mes de juliol.

2.- Millora urbanística de l’entorn de l’església de sant Nicolau, una actuació que se suma a la tramitació per a declarar este monument Bé d’Interés Cultural. En esta zona l’Ajuntament de Gandia preveu executar un bulevard i augmentar l’arbreda per a aconseguir un espai més amable, en el centre neuràlgic del districte marítim i sobretot, que permeta generar oportunitats i canvie la mirada de la ciutadania respecte a la mar. Esta intervenció es realitzarà en dues fases. Una primera fins a juliol i una segona una vegada finalitzat l’estiu. L’actuació estarà acabada abans que concloga el mes de desembre.

3.- Segona fase de les obres de remodelació de la façana marítima, subvencionades al 50% pel Govern d’Espanya a través de les ajudes del temporal Gloria. Esta actuació convertirà la primera línia de la nostra platja en un entorn pensat sobretot per als vianants. Està previst que les obres concloguen abans de Setmana Santa.

4.- Obres de millora d’accés al castell de Bairén on es dotarà d’aigua i llu, així com d’equipaments d’ús turístic al parc arqueològic. Esta actuació està en fase de licitació.

A més, també es va informar d’altres actuacions a realitzar a l’entorn de l’Auir, la restauració i millora de la passarel·la per als vianants de la Sendera Blava o el desenvolupament d’un pla d’ús públic de les dunes de l’Auir que permeta compatibilitzar la seua conservació amb un ús turístic responsable.

Per part seua, Francesc Colomer va qualificar de “gratificant” el fet que Gandia “tinga una estratègia de ciutat basada en els principis que permeten un turisme més sostenible”, i afegia que “fa anys Gandia va decidir eixir de la seua zona de confort i va apostar per una estratègia consensuada i dialogada per a enriquir el seu ecosistema turístic sense renunciar al passat, però desenvolupant tot allò que els turistes necessiten hui dia”.

El secretari autonòmic de Turisme va afirmar que “la Generalitat sempre estarà del costat de destins com Gandia, que fan apostes tan encertades i que posen en valor famílies com els Borja, que possibiliten un relat turístic de primer nivell”, i es referia a l’aposta per la sostenibilitat com “un aspecte a tindre en compte no sols en el turisme sinó que s’ha de traslladar a tots els aspectes del dia a dia per a possibilitar la regeneració d’espais que tornen a sorprendre els veïns i als quals ens visiten”.