L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, han firmat avui un conveni de col·laboració entre ambdues institucions amb motiu del projecte d’urbanització de l’entorn de l’església de Sant Nicolau del Grau. A l’acte han assistit el subdirector de l’Autoritat Portuària, Néstor Martínez; el vicealcalde de Gandia, Josep Alandete, i el president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell.
L’actuació urbanística s’emmarca dins del Pla de Sostenibilitat Turística II, a través del qual el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha concedit a Gandia 3 milions d’euros que permetran portar a terme un conjunt d’actuacions dirigides a la recuperació d’espais per a la ciutadania, la connexió de la ciutat amb els seus entorns naturals i l’aplicació de solucions tecnològiques que milloren la informació i la interacció dels visitants.
Una de les accions incloses en el Pla de Sostenibilitat Turística és la millora urbanística de l’entorn de l’església de Sant Nicolau, una actuació que se suma a la tramitació per a declarar aquest monument Bé d’Interès Cultural. En concret, l’Ajuntament de Gandia preveu executar en aquesta zona un bulevard i plantar una sèrie d’arbres, en concret pins, per a fer de l’entorn de l’església de Sant Nicolau un espai més amable.
Es dona la circumstància que part d’aquestes actuacions, concretament les referides a la plantació de pins, es desenvoluparan en terrenys de domini públic portuari. És per això, que l’Autoritat Portuària de València ha sigut receptiva a les demandes de l’Ajuntament de Gandia i a través d’aquest conveni, cedeix temporalment l’ús de l’espai per a desenvolupar el projecte d’urbanització previst.
Prieto ha agraït la col·laboració, una vegada més, de l’Autoritat Portuària de València, que amb la signatura d’aquest conveni “contribueix a donar un pas decisiu en la nova forma de plantejar la relació de la ciutat amb la mar”. L’alcalde ha assenyalat que “amb les ajudes del Pla de Sostenibilitat Turística millorarem, en una primera fase, la interacció port-ciutat però també transformarem urbanísticament aquesta part del districte. Això suposarà generar oportunitats i crear un nou espai amb potencial per a poder canviar la mirada de la ciutadania respecte a la mar”.
L’alcalde ha afegit que, després de la consecució d’aquesta primera fase, ja en una segona etapa “integrarem els t’inglados’ en eixe espai que anem a millorar urbanísticament. De fet, Prieto ha avançat que l’Ajuntament de Gandia obrirà la setmana que ve el primer el primer dels sobres del concurs d’idees sobre els tinglados “amb la intenció que es convertisquen en un espai d’oportunitats i de generació d’economia i contribuisquen a generar un entorn amable i confortable que canvie la fisonomia urbana del districte”.
Per la seua banda, el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, ha destacat les bones relacions que han mantingut històricament l’Ajuntament de Gandia i l’organisme que representa i ha afegit que el Port està obligat a tindre una relació amable amb l’entorn que ocupa, obrir-se a la ciutadania i incentivar la interacció port-ciutat. Martínez ha destacat que la seua intenció és “col·laborar amb projectes que siguen raonables i sobretot, atraure a la ciutadania al port, perquè difícilment pots estimar allò que no coneixes. Per això volem que la ciutadania de Gandia conega el seu port, el xafe i l’estime”.