Gandia es demostra com a capital literària: més de 4.500 visitants a la seua 1a Plaça del Llibre

Gandia es reivindicava com a ciutat literària i així ho ha demostrat durant els quatre dies de la primera edició de la Plaça del Llibre, que ha tingut lloc del 27 al 30 de maig a la plaça del Rei Jaume I. Més de 4.500 persones han visitat esta gran trobada de la lectura en valencià per a assistir a alguna de les més de 40 activitats programades, o endur-se a casa algun exemplar dels més de 1.600 títols oferts. Entre estes compres destaca el dietari ‘La bèstia en què cavalquem’, de l’escriptor i historiador Ferran Garcia-Oliver com el títol més venut.

“Amb l’èxit que ha tingut la primera Plaça del Llibre, s’ha fet palés que Gandia és un important bastió de les lletres valencianes. De les quatre edicions, s’ha convertit en la segona amb més assistència, per damunt d’Alacant i Castelló”, ha assegurat Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, que va presentar en el marc de la Plaça l’estudi d’hàbits de lectura i compra de llibres a la Comunitat Valenciana 2020 en què s’anuncia un augment de lectors, també en valencià, i on la zona de Gandia-Alcoi destaca d’entre les més lectores.

Per la seua banda, el regidor delegat de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), José Manuel Prieto, ha valorat positivament la iniciativa. “Hem superat les expectatives que ens havíem posat tot i que era la primera vegada que la Plaça del Llibre se celebrava a la nostra ciutat. Les dades avalen l’èxit d’esta trobada de la literatura valenciana”, i ha agraït a l’IMAB, Fundació Full, Generalitat Valenciana i les llibreries participants la seua implicació per a fer realitat la Plaça del Llibre. “Hem de perseverar i consolidar esta activitat com una més de les que oferix Gandia com a Capital Literària Valenciana i que provoca que molta gent visite la nostra ciutat com va passar el cap de setmana”, ha remarcat l’edil socialista.

El llegat literari de Gandia s’ha anat consolidant al llarg de la història. Des d’autors com Ausiàs March, Joanot Martorell o Joan Roís de Corella, fins a l’extensa nòmina d’autores i autors que presenta la ciutat hui en dia. Molts d’ells han participat en una programació diversa, amb 46 activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult en diferents formats i gèneres: presentacions de narrativa, poesia, assaig, ‘showcooking’, clubs de lectura, tallers, tertúlies, micro obert…

De fet, de la llista dels més venuts destaquen els títols presentats per editorials valencianes com a part d’esta programació, la qual cosa reafirma el paper de la Plaça del Llibre com a difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. D’altra banda, els llibreters també asseguren que amb un desplegament de més de 1.600 títols diferents de 150 editorials s’ha demostrat que la literatura en valencià té diversitat i qualitat. Entre els cinc títols més venuts també hi ha diversitat de gèneres: ‘La bèstia en què cavalquem’ (Alia Edicions) com a dietari; ‘Noruega (Llibres de la Drassana)’, de Rafa Lahuerta com a novel·la; ‘La casa buida’ (Món de llibres), de Juli Capilla com a poesia; i ‘Rondalles d’Oliva’ (Edicions Tívoli) i ‘Ferran Ferralla’ (Editorial Tramuntana) d’Irene Verdú i Maria Martínez com a literatura infantil i juvenil. De fet, la literatura infantil i juvenil ha suposat quasi la meitat de les vendes, el 47%.

Dels cinc títols més venuts, quatre s’han presentat a la Plaça del Llibre dins d’una programació que també ha comptat amb el concert de Jonatan Penalba, a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, com a tancament estrela a una primera edició visitada per diversos representants públics, com ara: Enric Morera, president de les Corts Valencianes; Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives; Vicent Marzà, conseller d’Educació, Cultura i Esport; Diana Morant, alcaldessa de Gandia; a més d’altres regidors de la corporació municipal i d’altres municipis de la comarca.

Així, la 1a Plaça del Llibre de Gandia ha suposat un punt de trobada de tot el sector del llibre. Autores i autors, editorials, llibreries, biblioteques, lectores i lectors… Els visitants de la Plaça han pogut descobrir títols nous per a les seues prestatgeries a una llibreria gestionada de manera col·laborativa per les llibreries més actives de la ciutat de Gandia (Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer), que també han assessorat els més indecisos. Una altra manera de descobrir títols han estat les presentacions i encontres amb els autors que han dut a terme les editorials i part de la programació que ha estat a càrrec de l’IMAB, molt actiu en l’organització del festival.

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), l’Ajuntament de Gandia i l’IMAB, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (ALEC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. Este projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.