Gandia es retroba amb la seua Fira i Festes

Este matí s’ha donat compte en la Comissió de Cultura de la programació definitiva de la Fira i Festes de Gandia 2022 als representant dels grups polítics municipals. És per això, que l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del regidor de Cultura, Nahuel González, i del tècnic del Departament d’Escena Urbana i Política Festiva, Juanjo Payà, han presentat en roda de premsa el gros de la programació de la qual serà Fira més llarga de la història de Gandia, i també, sens dubte, la Fira del retrobament, després que fa dos anys se suspenguera i l’any passat se celebrara amb moltes restriccions, a conseqüència de la pandèmia.

“Està concebuda per a ser un espai per al retrobament, per a gaudir dels nostres carrers i places, on, pràcticament a qualsevol hora del dia, podrem trobar activitats per a totes les edats. És una fira de totes i per a tots, amb l’al·licient afegit que començarà abans i acabarà més tard d’allò habitual. Ens mereixíem, després de dos anys de suspensions i de contenció, fer una fira amb plena normalitat que a més, volem que siga oberta, participativa, popular i pensada per a tots els públics, amb nous espais i decenes d’activitats”, ha destacat l’alcalde.

Així, tal com ja es va avançar, la Fira d’enguany començarà el 23 de setembre i es prolongarà fins al 8 d’octubre, encara que la setmana que ve ja s’inauguraram tres exposicions vinculades a l’Any Jubilar en honor a Sant Francesc de Borja, patró de la ciutat.

La Fira d’enguany comptarà amb deu grans espais on es desenvoluparan les principals activitats: La Fira del Tio de la Porra; La Fira de les Atraccions; La Fira de l’Any Jubilar; La Fira Musical; La Fira de les Arts al Carrer; El Teatre Serrano en Fira; La Fira de les Tradicions; La Fira del Palau Ducal; La Fira Gastronòmica i La Fira de l’Esport.

“Es tracta d’una Fira on es combinen les actuacions de gran format amb la participació social. Esta dualitat s’hi pot veure en cadascun dels espais”, ha explicat Payà. En este sentit, hi haurà 25 espectacles musicals: al parc de la Festa estarà el Rock i Pop Rock, les revetlles al Maria Enríquez, música divertida a la Casa de la Marquesa i a les places música en valencià, tradicional, lírica, ritmes llatins… “El que es pretén és obrir un ventall de possibilitats perquè tothom trobe dins de la fira allò que més els agrada”, ha indicat el tècnic del Departament d’Escena Urbana i Política Festiva.

L’Any Jubilar tindrà també un cert protagonisme amb 3 exposicions, actes litúrgics, processons, un castell piromusical i un concert de música barroca.

 

FIRA DEL TIO DE LA PORRA

Una de les novetats serà que el dissabte 24 de setembre, les bandes del Tio de la Porra faran una cercavila pels carrers de la ciutat repartint el programa de festes. Eixe mateix dia s’inaugurarà l’exposició de carrer de ‘Els selfies del Tio de la Porra’, una mostra de ninots del Tio de la Porra per diferents ciutats del món. Estarà situada en el passeig de les Germanies (des de la passarel·la fins al teatre Serrano).

S’hi comptarà, com cada any, amb l’eixida de les bandes del Tio de la Porra el divendres 30 a la plaça Major per a traure els xiquets dels col·legis i posteriorment, a les 13 hores, la concentració de les bandes en la plaça Major. Com a novetat, s’està treballant en la presència, al migdia, d’una banda infantil formada per xiquetes i xiquetes de totes les escoles de Gandia.

També el dia 30 tindrà lloc l’acte inaugural amb l’espectacle ‘Percepcions’ de la companyia francesa Bivouac. Un espectacle multidisciplinar que alterna la dansa aèria, l’acrobàcia, el pal xinès i la música en directe, a la plaça del Prado. En acabar, s’hi podrà gaudir d’un espectacle piromusical, de la pirotècnia Vulcano.

 

FIRA DE LES ATRACCIONS

El recinte firal estarà obert al públic del divendres 23 de setembre al diumenge 16 d’octubre. Hi haurà dos dies de soroll reduït: 6 i 13 d’octubre i altres dos de preus reduïts: 29 de setembre i 16 d’octubre.

 

FIRA DE L’ANY JUBILAR

La setmana que ve s’inauguraran tres exposicions amb motiu de l’Any Jubilar: ‘El realisme barroc’ (Casa de la Marquesa); ‘La matèria de l’art’ (Museu de Santa Clara) i ‘El ducat de Gandia en temps de Sant Francesc de Borja’ (Palau Ducal dels Borja).

D’altra banda, s’hi celebrarà l’acte cívic el dia del patró, en què Gandia retrà homenatge a persones i col·lectius que hagen destacat per la seua tasca professional o per la seua aportació a la ciutadania.

Per últim, s’hi commemorarà la cloenda de l’Any Jubilar amb la tradicional processó en honor a Sant Francesc de Borja i un espectacular castell de focs d’artifici pirodigital de la pirotècnia Ricardo Caballer.

 

FIRA MUSICAL

Al recinte del Parc de la Festa (parc Ausiàs March) hi actuaran: divendres 23 de setembre: Festival Covers Gandia; dissabte 24 de setembre: Gallos/M Clan/ Los Zigarros/ Sr. LaRoca DJ; divendres 30 de setembre: Pirata Meeting Festival; dissabte 1 d’octubre: Auxili + Zoo+  DJ Trapella i diumenge 2 d’octubre: Orquesta Panorama. Altres espais musicals seran el jardí de l’IES M Enríquez; el jardí de la Marquesa; la plaça Major; la plaça del Prado i la plaça de l’Escola Pia.

 

FIRA DE LES ARTS AL CARRER

La Fira de les Arts al Carrer, amb diverses companyies que oferiran espectacles de circ, teatre, clown, música i jocs en els carrers del centre de la ciutat, dirigits a tots els públics, durant els quatre dies de Fira.

 

EL TEATRE SERRANO EN FIRA, amb el musical ‘The Full Monty’; el tribut a Tinna Turner i el concert teatral ‘Paüra’.

 

LA FIRA DE LES TRADICIONS, on destaca la cinquena Trobada de Bandes Musicals de la Safor-Valldigna, que tindrà lloc el dissabte 1 d’octubre.

 

LA FIRA DEL PALAU DUCAL, amb el sopar de Fira i música en directe en el Palau el dissabte 1 d’octubre.

 

LA FIRA GASTRONÒMICA: la plaça del Mosset, amb food trucks i actuacions musicals durant els quatre dies de fira.

 

LA FIRA DE L’ESPORT: durant els dies de Fira hi haurà nombroses exhibicions i competicions en diversos punts de la ciutat organitzats per entitats esportives i associacions.

A més, cal recordar que, com cada any, estarà en funcionament el Bebé Espai, un lloc perquè els més menuts puguen descansar, menjar i endreçar als xiquets de bolquers, que estarà situat a la planta baixa de la Biblioteca Central.

Finalment, l’alcalde ha convidat la ciutadania a participar d’esta potent programació, que també permetrà acomiadar l’Any Jubilar.