Gandia fa els deures i amortitza altres 2,4 milions de euros de deute bancari

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del vicealcalde, Josep Alandete i del regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha comparegut este migdia davant els mitjans de comunicació per tal d’anunciar que abans d’acabar l’any 2022, l’ajuntament farà una amortització anticipada del deute per import de 2,4 milions d’euros.

Així, segons les conclusions expressades per la intervenció municipal i donat que existix crèdit disponible suficient per a fer front a eixa amortització de crèdit, s’aprova l’amortització anticipada de préstecs a llarg termini. Cal recordar, que en el mes de juliol de 2022 ja es va fer una amortització anticipada, de 2,9 milions d’euros i amb esta ja suma un total de 5.3 milions que la ciutat de Gandia ha rebaixat del seu total de deute de forma voluntària i sense tindre obligació (estem en any de carència bancària).

“Tot i i el context econòmic internacional ja hem tornat un terç del deute que havíem de tornar per a assolir el marc legal d’endeutament. Des de l’ajuntament i la responsabilitat que tenim com a gestors públics demostrem una vegada més que liderem la recuperació econòmica d’esta ciutat. Esta és una de les nostres prioritats, la gestió responsable dels recursos de tots i totes”, ha indicat el primer edil, qui ha assegurat que “els resultats avalen el treball que es fa des de tots els departaments: Hisenda, que posa el cap en el repartiment i la responsabilitat, però també la resta de departaments que fan possible la contenció, la despesa controlada i l’obtenció de fons per a continuar avançant i que Gandia no pare”.

“Hem fet els deures entre totes i tots, amb l’enorme esforç i l’exemplaritat que ha demostrat la ciutadania i el rigor, la credibilitat i la serietat en la forma de governar d’estes dues darreres legislatures de PSOE i Compromís per tornar esta ciutat a l’ordre econòmic, del qual no hauria d’haver eixit mai. Amb estabilitat política i econòmica gestionem amb ordre i amb rigor, un valor que es nota també en les bones dades econòmiques de la ciutat”, ha afegit Prieto, qui ha recordat que el Ministeri posa Gandia com a exemple perquè no sols complix amb les obligacions derivades del pla d’ajust, sinó que continua amortitzant deute a un ritme més ràpid de l’exigit. “En un context internacional desfavorable hem ajudat les persones més vulnerables, els sectors productius, hem complit amb les nostres obligacions financeres i hem reduït deute. Tot açò és possible gràcies a l’esforç dels ciutadans, al rigor i l’eficàcia en la gestió econòmica de l’ajuntament i a la capacitat d’invertir i de captar inversions i diners d’altres administracions”, ha aseverat.

Per la seua banda, l’edil d’Economia i Hisenda ha informat que l’amortització de deute representa un alleujament d’1,8 milions d’euros en els pressupostos dels cinc anys pròxims. A més, dels 100.000 euros que no caldrà  pagar en interessos. Gregori ha assegurat que “enguany baixarem de 270 milions d’euros de deute i 2023 Gandia estarà per sota dels 265, la meta marcada pel Govern local”. Pel que fa a la ràtio legal d’endeutament, el 110% de la despesa corrent, passa de 378% a 299-301%.

“Tot i la pandèmia i posar sobre la taula 15 milions d’euros per ajudar a les persones més vulnerables i als sectors productius de la ciutat, al 2023 amortitzarem una quantitat semblant als 5,3 milions d’enguany. Per tant, tindrem romanent de tresoreria positiu, menys deute que tornar i menys impostos”, ha conclòs el regidor socialista.