Gandia fomenta l’activitat física amb la cinquena edició de les Jornades de Salut Comunitària

La regidora de Sanitat, Qualitat de Vida i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, i la tècnica del seu departament, Eva Mauri, han presentat hui la cinquena edició de les Jornades de Salut Comunitària, que tindran lloc el pròxim divendres, 26 d’abril, de 9 a 14 hores, en el saló d’actes de la Casa de la Marquesa. L’esdeveniment s’emmarca dins de les activitats que du a terme l’ajuntament per promocionar els hàbits de vida saludables. Gandia forma part de la ‘Red Española de Ciudades Saludables’ i de la Xarxa Salut, adherida al V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.

En esta ocasió, les jornades van dirigides a tot el personal tècnic de l’administració local vinculat a la salut, els esports, l’urbanisme i l’atenció a la població en situació de vulnerabilitat. A més, també estan enfocades cap al personal d’atenció primària i salut pública i cap a altres entitats vinculades a la promoció de l’activitat física. La temàtica versarà sobre la promoció de l’activitat física en entorns locals. Així, es reflexionarà sobre com l’administració local, des d’un treball intersectorial, pot afavorir el moviment de la ciutadania. Ruth Palonés, actriu i professora a l’Escola Teatre Serrano, presentarà i conduirà l’esdeveniment.

“Amb la participació de diferents àmbits com són els esports, l’urbanisme o l’educació volem aconseguir que tot allò que treballem genere salut. Sabem que els recursos d’un barri influïxen directament en la qualitat de vida de la seua població i ens esforcem perquè tots els districtes de la ciutat puguen gaudir d’espais que fomenten l’activitat física”, ha indicat la regidora socialista. A més, ha afegit que Gandia és pionera perquè “ja n’hi ha altres ciutats, com Barcelona o Irun, que treballen per fomentar l’activitat física entre els xiquets i els adolescents, però no que ho apliquen, com sí que fem nosaltres, a totes les edats”.

Respecte al programa, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i el secretari autonòmic de Sanitat, Francisco José Ponce Lorenzo, inauguraran les jornades a les 9.30 hores. Després, Liduvina Gil i Mireia López, representant de la cooperativa La Dula, presentaran el projecte ‘Gandia Activa: construir una estratègia de ciutat amb enfocament comunitari’.

A les 10.20 hores començarà una xarrada entre Ainhoa Ruiz Azarola, doctora en Ciències de la Salut i professora de l’Escola Andalusa de Salut Pública, i Juanma Murua, fundador de l’agència Ecosistema Activo. Moderats per Joan J. Paredes, parlaran sobre com influïx l’activitat física a la salut de les persones i com afecten el disseny urbà i les desigualtats socials a la vida activa.

Després del descans, que tindrà lloc entre les 11.30 i les 12 hores, hi haurà una taula rodona sobre les bones pràctiques en la promoció de l’activitat física als entorns locals. Estarà moderada per Ana Ocaña, coordinadora de l’Estratègia de Salut Comunitària del Departament de Salut de Gandia. En este cas intervindran Iñaki Utorroiz, cap del servei d’Esports de la Diputació Foral de Guipúscoa i responsable de l’estratègia ‘Mugiment Gipuzkoa; Emma Cortés, coordinadora de l’estratègia ‘Ciutat Jugable’ a l’Institut d’infància i Adolescència de Barcelona i Javier Taboada, de l’Associació Garaje, que realitza intervenció social comunitària al districte del Retiro a Madrid.

Finalment, la cloenda institucional de les jornades estarà a càrrec de Liduvina Gil i Maria Gironés Gil, directora del Centre de Salut Pública de Gandia. En acabar es farà una activitat creativa sorpresa amb La Cris.

“Creguem que estes iniciatives són molt importants perquè al voltant d’11 milions de persones d’Espanya tenen un problema de sedentarisme. A més, som conscients que cal posar remei a l’obesitat infantil, que està en augment, de manera que és essencial fomentar l’activitat física a totes les edats”, ha assegurat Mauri. Per acabar, la tècnica ha recordat que les places són limitades i que els interessats hauran d’apuntar-se a la pàgina web de l’Ajuntament.