Gandia i la UPV impulsen un pavelló esportiu universitari que reactivarà el Grau

El Grau albergarà un pavelló esportiu universitari, al costat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV). Un projecte en comú entre l’Ajuntament de Gandia i la UPV que tindrà usos compartits per a la comunitat educativa i per a la ciutadania. Una infraestructura multiusos, que serà un espai d’idees i innovació. Així ho han anunciat este matí l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el nou rector de la Universitat Politècnica de València, José Esteban Capilla, amb motiu de la seua primera visita institucional este migdia a la ciutat des que prenguera possessió del càrrec la setmana passada.

Al consistori ha estat rebut per l’alcaldessa de Gandia, qui ha estat acompanyada per les regidores de Polítiques Educatives i Esports, Carmen Fuster i Lydia Morant, respectivament, a més dels portaveus polítics, com el portaveu del Grup Municipal Socialista, José Manuel Prieto. I junt a Capilla, el vicerector de Planificació, Oferta Acadèmica i Transformació Digital, José Pedro García,  el vicerector d’Internacionalització i Comunicació, José Francisco Montserrat, el director del Campus de Gandia de la UPV, Jesús Alba, i el profesor de la UPV, José Santatecla. El nou rector ha signat al Llibre d’Honor de la Ciutat.

Poc després, davant els mitjans de comunicació, Morant i Capilla, han anunciat una de les actuacions més importants de la legislatura pel que fa a infraestructures i que inicia una nova etapa: la construcció d’un pavelló esportiu i universitari al Grau que ve a cobrir la necessitat conjunta de les dues institucions. D’una banda, la UPV, en el seu afany sempre de créixer i de millorar els espais del que fan ús els seus estudiants, tenia en ment la construcció d’un espai esportiu. I, d’altra, Gandia tenia previst el creixement d’instal·lacions esportives donada la necessitat de fomentar l’esport i la vida saludable i el gran nombre de clubs i esportistes, molts dels quals competeixen al més alt nivell.

L’alcaldessa ha assegurat que el nou pavelló tindrà un caràcter multiusos, “perquè serà un espai d’oportunitats turístiques, ja que podrà acollir esdeveniments internacionals. Reunirà les condicions competitives adequades. I serà una locomotora turística si s’aconseguix que tinga una compatibilitat d’usos per a acollir altres activitats”. També serà un espai de transferència de coneixements, ja que les instal·lacions acolliran dependències per a la investigació i recerca.

A més la infraestructura s’emmarca dins de diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la ONU: garantir una vida saludable i promoure el benestar per a totes i tots de totes les edats; una educació de qualitat inclusiva i equitativa, i promoure les oportunitats d’aprenentatge permanent per a tots i totes; assegurar l’accés a energies assequibles, fiables, sostenibles i modernes per a totes i tots; fomentar el creixement econòmic sostenible i inclusiu, l’ocupació i el treball decent per a totes i tots; desenvolupar infraestructures resilients i fomentar la innovació; aconseguir que les ciutats siguen inclusives, segures, resilients i sostenibles… i que les institucions siguen eficaces, responsables i inclusives.

Finalment, Morant ha destacat “el treball que s’ha fet des dels departaments d’Esports i Medi Ambient, ja que serà un pavelló respectuós amb la natura, sostenible, amb la utilització d’energies renovables, així com la tasca de la UPV, els dos equips, l’anterior i el nou. I, per tant, este pavelló significa més universitat a Gandia, més esport, més salut i més oportunitats turístiques. Gandia compartirà, per tant, amb la UPV idees, edifici i projecte, amb una fórmula innovadora, sostenible i eficient”.

Per la seua banda, el nou rector ha destacat que “el Campus de Gandia compta amb unes característiques molt especials dins de la Universitat Politècnica de València, que genera oportunitats úniques i un enorme potencial per a molts dels projectes que tenim pendents d’iniciar per al desenvolupament del Campus de Gandia, entre ells la internacionalització, els espais esportius, espais perquè els estudiants generen els seus projectes de generació espontània, investigació, innovació…”. En este sentit, Capilla ha afegit que esta actuació col·laborativa està alineada amb els ODS, especialment amb el de “major eficiència de col·laboració entre les administracions públiques, un exemple de com hem de treballar en el futur” i una línia en la qual la UPV focalitzarà part dels seus projectes.

7 MILIONS D’EUROS

La inversió total serà al voltant dels 7 milions d’euros i estarà finançada a càrrec de l’Ajuntament de Gandia (amb ajudes d’administracions superiors pràcticament tancades) i de la UPV. La infraestructura ocuparà 6.000 metres quadrats de superfície, sobre un solar municipal classificat de sòl esportiu universitari, al costat de l’estructura de l’Innova (espai cedit per Gandia a la UPV per tal de garantir el seu creixement futur). En total, 12.000 metres quadrats de superfície construïda, que contemplarà també espais de recerca i investigació.

Per últim, el director del Campus de Gandia de la UPV, Jesús Alba, ha destacat que  “hui s’anuncia un gran pas cap avant per al Campus de Gandia, necessari per a seguir millorat en el nostre servei públic i també per a continuar sent motor de creixement de Gandia i la Safor. No es tracta només d’un pavelló esportiu, sinó d’un laboratori d’idees al servei de la comunitat universitària, de la societat gandiana i de la Safor. S’obri un camí de grans oportunitats, que augmentarà la capacitat de captació de recursos i talent internacional, i que servirà per a afermar la posició internacional que tant la UPV com Gandia i la Safor es mereixen. Es construïx el millor futur”.