Gandia implanta en el seu clavegueram un innovador sistema que detecta covid-19

Gandia, una ciutat saludable i Ciutat de la Ciència i la Innovació, torna a apostar per les noves tecnologies, en este cas, aplicades a millorar la salut de la ciutadania en plena pandèmia. Així, la ciutat de Gandia és un dels pocs municipis de la Comunitat Valenciana que està implantant, juntament amb Xàbia, Calp, Morella, Sagunt i Orpesa, un innovador i pioner sistema que permet detectar covid-19 a les aigües de claveguera i residuals, amb el projecte GOAnalytics desenvolupat conjuntament pels laboratoris de Global Òmnium i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’eina GOAnalytics es va presentar oficialment la setmana passada pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a la ciutat de València.

D’esta manera, l‘alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, i el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García Comín, han signat un protocol de col·laboració entre l’Ajuntament i el Laboratori de Global Omnium, Gamaser (General d’Anàlisi, Materials i Serveis, SL), mitjançant el qual s’acorda implantar un mètode de vigilància epidemiològica per a l’anàlisi molecular d’aigües de claveguera i residuals.

L’alcaldessa de Gandia ha agraït a Global Omnium “la magnífica oportunitat” a l’hora de posar en marxa esta tecnologia “que pretén tindre cura de la nostra ciutat amb la detecció primerenca de la covid-19“, i amb la qual “podrem avançar a l’aparició de possibles nous brots i focus d’infecció“. Morant ha explicat que Gandia, com a ciutat i com a destinació turística important, aposta per oferir serveis “fent prevaldre sempre la seguretat sanitària”, per la qual cosa és “essencial incorporar este sistema d’avantguarda”, el qual afavorirà la presa de decisions “en saber què passa a la nostra xarxa de clavegueram“.

Per la seua banda, el conseller delegat de Global Omnium ha destacat que “Gandia ha fet bé els deures, ja que presenta una incidència baixa”, però ha afegit que sempre és important estar alerta davant possibles rebrots. Segons Dionisio García, este sistema és “molt interessant com a senyal d’alarma”, donat que permetrà focalitzar millor els problemes i detectar zones de contagi.

L’objecte d’este sistema és conéixer la presència, concentració i evolució d’unitats genòmiques del SARS-CoV-2 en l’aigua residual, causant de la malaltia covid-19. D’esta manera, l’Ajuntament de Gandia i Global Omnium s’han compromés a col·laborar per a sumar forces en la lluita contra el coronavirus. Així, s’han de prendre mostres durant els pròxims 15 dies en punts significatius de la xarxa de clavegueram, i quan es tinguen els resultats es posaran a disposició de l’autoritat sanitària sempre que siguen requerits. Els costos d’esta activitat seran assumits íntegrament per Global Omnium.

Tant l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, com Dionisio García Comín han valorat els cent anys de relació d’Aguas de Valencia (hui Global Omnium) i la ciutat de Gandia. Morant, per acabar, ha apuntat que la implantació d’este sistema és “un premi” a la feina conjunta de més d’un segle.