L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, acompanyats del vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete, i l’edil d’Habitatge i Regeneració Urbana, Amparo Victoria, han aprofitat la visita del representant de la Generalitat per tal de traslladar a l’opinió pública algunes de les actuacions en matèria d’habitatge i regeneració urbana que el Govern local emprendrà en el districte de Beniopa, algunes de les quals seran possible gràcies a la complicitat de l’administració autonòmica.
«El govern vol continuar posant en valor el barri de Beniopa, revitalitzar-lo i reordenar-lo des del punt de vista urbanístic, fer-lo més habitable i sobretot, afavorir la convivència dels veïns i veïnes d’aquest districte. Eixa és una de les nostres prioritats en el que queda de legislatura. Per a això tenim un full de ruta molt ben definit per als propers mesos», ha assegurat l’alcalde.
Així, l‘Ajuntament ha adquirit, amb fons propis, un total de quatre vivendes en el carrer Muntanya que seran enderrocades. De fet, hui mateix han començat a tombar-hi les dues primeres, situades als números 5 i 7, i la pròxima setmana està previst que s’enderroquen les altres dos. La compra d’aquestes quatre vivendes ascendeix a 124.000 euros.
L’actuació al carrer Muntanya és estratègica, ja que es crea un accés oest de la ciutat que enllaça amb el camí de la Banyosa, que serà una de les entrades al castell de Bairén, fent una connexió amb el dipòsit d’aigües potables de Beniopa. Aquesta actuació estarà enllestida al llarg del proper any 2022.
Aquesta actuació està inclosa en el programa de Regeneració i Renovació Urbana que ha aprovat la Conselleria d’Habitatge per a Beniopa, i que permetrà invertir-hi 653.000 euros en el districte. Si bé és cert que la intervenció pública per a renovar espais urbans ascendeix a aquesta quantitat (sense comptar la rehabilitació d’habitatges), no hem d’oblidar que el programa de Regeneració i Renovació Urbana de Beniopa-Plaça El·líptica aplega a una inversió global de 3,1 milions d’euros.
També cal posar en valor les actuacions de regeneració urbana que es faran gràcies a aquest programa que impulsa la Generalitat en diversos carrers i places de Beniopa per a dignificar-los, oferint als beniopers i benioperes uns espais públics de qualitat. Perquè no solament estem parlant del C/ Muntanya, ja que també va actuar-se en la coneguda popularment com «l’altra part del barranc», en la plaça dels Llauradors i voltants.
Adquisició solar junt a l’església de Beniopa
D’altra banda, l’alcalde també ha anunciat l’adquisició, en els pròxims dies, també amb fons municipals, d’un solar ubicat junt a l’església de Santa Maria Magdalena de Beniopa. Es tracta d’un terreny que era propietat de la SAREB i que finalment l’ajuntament ha adquirit per 50.000 euros. És un solar estratègic situat al carrer del Mig, en l’entorn de protecció de l’església de Santa Maria Magdalena, declarada Bé de Rellevància Local. A més, en aquest solar es va descobrir ara fa un any l’existència d’un refugi de la Guerra Civil, mentre s’estaven fent unes obres d’enderrocament al carrer del Mig. Així ha quedat constatat a través de l’informe elaborat per l’arqueòleg municipal. Aquest fet, segons la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, el converteix automàticament també en un Bé de Rellevància Local que es vol posar en valor i fer visitable en el futur.
L’Ajuntament comprarà 14 vivendes al Grau per a lloguer assequible
Aprofitant la presència a Gandia del director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Prieto ha comunicat també una altra actuació que el Govern del Serpìs aspira a fer realitat, en aquesta ocasió, al Grau. De fet, la Junta de Govern Local ha aprovat hui sol·licitar les ajudes que destinarà la Conselleria d’Habitatge per a optar a la compra de vivendes a través del Pla d’Adquisició d’Habitatge (ADHA). Si la Generalitat concedeix aquesta ajuda, es vol adquirir 14 vivendes d’un edifici situat al carrer Padilla, al Grau, per a destinar-les a vivendes de lloguer assequible. En el moment en que la Conselleria d’Habitatge comunicara la concessió d’eixes ajudes, l’Ajuntament disposaria de 6 mesos per a adquirir aquests habitatges, que són propietat de la SAREB. Aquest pla cobreix el 100% de la despesa que suposa comprar els 14 pisos, que costarien 1.310.000 euros.
«Vull posar en valor el fet que Gandia és la única ciutat d’Espanya que compta amb quatre programes de Regeneració i Renovació Urbana seguits, amb els quals hem pogut o estem rehabilitant vivendes i entorns urbans de la nostra ciutat: Simancas: 2010; Raval: 2018; Beniopa i República Argentina: 2019 i Corea: 2021. En el cas concret de Beniopa que avui ens ocupa, si a les darreres dècades ja es va actuar en el nucli històric d’aquest districte, transformant molts carrers i places com la plaça Major de Beniopa, C/ Magdalena o el C/ Ramat, gràcies a fons europeus; o també en els carrers que envolten el barranc gràcies a les ajudes del Pla Urban, ara anem a intervindre en el carrer Muntanya i la plaça dels Llauradors, perquè ja tocava. Són dues zones de Beniopa per a nosaltres molt importants que també ho necessitaven des de feia molt de temps, i que també s’ho mereixien. La nostra intenció és que no hi haja diferències entre les zones on ja s’havia actuat (que com podeu vore, són moltes) i en les que encara no s’ha intervingut: perquè no volem un poble que quede diferenciat i delimitat per aquelles zones on ja s’havien fet millores urbanes i les que no; perquè volem que els veïns de Beniopa tinguen les mateixes oportunitats i visquen integrats en una mateixa trama urbana cohesionada», ha conclòs l’alcalde.
Ciutat referent
Per la seua banda, el director general ha destacat el caràcter pioner de Gandia en el camp de la rehabilitació i regeneració urbana que, a més a més, «s’avança a iniciatives de la Generalitat, el que també ens permet posar a prova polítiques d’habitatge per a ser traslladades després a altres municipis valencians». Rubio ha destacat dos iniciatives al voltant de la xarxa XALOC, de la qual Gandia va ser el primer municipi en formar-ne part i crear l’Oficina XALOC en col·laboració amb la Generalitat. «Gràcies a això tenim en Gandia un aliat de primer ordre per a la gestió eficaç dels fons europeus Next Generation que puguem rebre en matèria d’habitatge i regeneració urbana».