Gandia, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme

El Fons Valencià per la Solidaritat, en el marc del projecte “València per la Pau”, cofinançat per la Diputació de València i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, ha realitzat en la capital de la Safor la jornada “ODS16: Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte”, la qual ha comptat amb la presentació institucional d’Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià i Regidor de Serveis Socials a l’Ajuntament de Vila-real; Diana Morant, Alcaldessa de Gandia; i Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València.

Al seminari, que ha comptat, a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, amb totes les mesures i recomanacions indicades per les autoritats sanitàries, també han assistit diferents edils procedents de prop d’una vintena de municipis entre els quals es trobava la regidora delegada de Relacions Internacionals a l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil.

La jornada ha comptat amb la projecció del documental “Els Fils del Tauler”, presentada per José Gayà, director d’aquest. Aquesta projecció ha exposat les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, i ha sigut seguida d’un espai per a la reflexió col·lectiva que ha comptat amb la participació de Claudia García Giraldo, refugiada colombiana, i Lemadla Kori, refugiada sahrauí; totes dues protagonistes del documental. Posteriorment, Jesús A. Núñez Villaverde, Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, ha realitzat una ponència centrada en la reflexió sobre les línies d’actuacions que s’han de realitzar en l’àmbit de la prevenció dels conflictes i de la construcció de la pau. Finalment, Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Pau i ex-Director de la UNESCO, ha exposat des d’una mirada col·lectiva la cultura basada en la pau i la no-violència, així com la importància de la cooperació i la solidaritat en la construcció global d’aquesta.

“València per la Pau” és un projecte que té l’objectiu d’acostar  l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) en la població valenciana, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans, mitjançant diverses activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la Cultura de la Pau i la no-violència.

Durant la seua intervenció, Diana Morant ha recordat que Gandia forma part d’aquest òrgan des de fa 20 anys i que la col·laboració entre les diverses administracions és fonamental per a posar en marxa projectes descentralitzats i municipalistes per a construir un món més just i equitatiu.

L’alcaldessa ha informat que, basant-se en els valors i principis de l’Agenda 2030 de l’ONU, l’actual executiu que presideix està treballant des de l’àmbit local en els objectius globals de l’Agenda 2030. “Per responsabilitat, i perquè és un bon marc de treball que posa en l’eix de la presa de decisions públiques a les persones. I, a Gandia, hem de continuar treballant per a adaptar-nos als Objectius 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, amb el qual enfortirem la pau universal i l’accés a la justícia social. Dos aspectes que garanteixen la dignitat en la vida”.

“La pandèmia ens ha tornat a recordar que les amenaces són globals i davant aquesta classe d’amenaces només s’ix amb unió” va declarar Morant qui ha insistit que Gandia és una ciutat pionera en polítiques d’integració. “Vam ser dels primers municipis a disposar d’un Pla d’Immigració Municipal. Un document clau per a establir les estratègies i les polítiques de cara a la integració dels nous veïns i veïnes a la ciutat, des del consens polític, cívic i social”.

Un altre aspecte que va posar en valor ha sigut la participació de Gandia en projectes de cooperació internacionals que han possibilitat que hospitals, centre i col·legis a tot el món que porten en nom de Gandia amb orgull.

Finalment, l’alcaldessa ha animat als assistents a la jornada a “emprendre noves vies de col·laboració enfocades en l’educació per al desenvolupament i basades en la Cultura de la Pau i la no-violència. L’articulació entre municipis cooperants que duu a terme tant la Diputació de València com el Fons Valencià per la Solidaritat, és fonamental per a cosir aliances amb les institucions que marquen camins de treballs comuns més eficaços i una duració major”.