Gandia mobilitza prop de 600.000 euros en suport dels sectors productius

El Fòrum Econòmic i Social de Gandia, que integra el Govern local, representants dels grups polítics municipals, associacions empresarials i les principals centrals sindicals ha acordat aquest matí, a proposta de l’executiu, una nova remesa econòmica de prop de 600.000 euros, procedents del romanent de tresoreria, i que es materialitzarà en línies d’ajudes directes als sectors productius de la ciutat.

Així ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa l’alcalde de la ciutat, José Manuel Prieto, qui ha comparegut acompanyat del vicealcalde, Josep Alandete; dels secretari general a la Safor d’UGT i CCOO, Raül Roselló i Andrés Bermejo, respectivament, i el president de la Federació d’empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur.

Així, les primeres ajudes que s’aprovaran al Ple ordinari del mes de setembre són les dirigides al sector primari: 250.000 euros per als llauradors i les llauradores, perquè puguen gestionar i mantenir les infraestructures i serveis comuns d’interès agrari a través del Consell Local Agrari i, d’altra banda, l’Ajuntament de Gandia destinarà 70.000 euros per al sector pesquer.

Per al comerç local s’incorporen dues línies d’ajudes noves, per una quantia total al voltant de 250.000 €, d’una banda per a la millora de l’eficiència energètica i la modernització digital dels comerços i d’altra, per a la creació d’un pla d’instal·lació de nous comerços o de manteniment dels que ja estan en funcionament i tenen problemes per a la seua continuïtat.  “Tenim voluntat de seguir ajudant el sector comercial, no solament perquè és cabdal, també perquè és una qüestió econòmica i de cohesió ciutadana”, ha apuntat Prieto. Per tal d’aconseguir-ho anem a elevar l’aposta pel comerç local a través del suport als comerços existents (millora energètica, modernització digital i possibilitat d’escometre inversions) i per als nous comerços o manteniment dels que estan en marxa a través d’ajudes directes”. Aquestes línies de treball seran complementàries a les de la Conselleria d’Economia Sostenible.

«Mobilitzem quasi 600.000 euros del romanent de tresoreria. Les línies més immediates i les del proper plenari són les del sector primari; les següents, de manera immediata també les del comerç; i comencem ja a traçar en el mes d’octubre les línies del pressupost del 2023 de l’Ajuntament de Gandia. Ha de ser un pressupost que done resposta a tothom: als sectors productius i a les famílies. Amb eixa premissa de desplegar el màxim de les nostres competències amb el màxim de les nostres capacitats per a fer tot allò necessari en els casos que ho requerisquen», ha manifestat l’alcalde.


Per la seua banda, Roselló ha volgut agrair i reconèixer en primer lloc el paper del govern “per sostindré el diàleg social com a ferramenta”. El secretari comarcal de l’UGT ha mostrat la seua «satisfacció» i «preocupació» davant aquesta situació: “Satisfets perquè s’han creat als darrers mesos 8.000 contractes de treball, 4.000 d’ells fixes o fixes amb discontinuïtat. L’impacte de la reforma laboral ens permet mirar al futur amb bona perspectiva. Per altra banda, preocupats per quines mesures cal prendre en aquest moment davant un context preocupant i desfavorable”. Per últim, ha recordat que no és un document de caràcter “final”, sinó que el fet de que siga plurianual permetrà, en cas de ser necessari, valorar la situació i introduïr o modificar algunes mesures.

“Estem davant un moment molt complicat amb canvis radicals. El diàleg social és importantíssim front aquest panorama”, ha assegurat el secretari general de CCOO la Safor. Bermejo ha defès l’acord, ja que “si estem tots per tirar una mà, com s’està fent, farem que la situació siga el menys dolenta possible”.

Finalment, Tur ha destacat que “Gandia és exemple de diàleg i ha fet una feina més que respectable”. El president de FAES ha resumit el consell amb les paraules “pro activitat” i “mesures directes”. “Pro activitat per preparar-se davant els problemes i mesures directes per les subvencions i la dinamització de l’economia”.

ACORD DE CIUTAT

A principis d’octubre hi haurà una nova reunió del Fòrum Econòmic i Social de Gandia per a dibuixar els pressupostos municipals per al 2023, perquè moltes d’aquestes mesures seran plurianuals. En aquest sentit, tant l’alcalde, com el vicealcalde, han parlat de la necessitat d’un acord de ciutat entre tots els agents socials, econòmics i polítics: «Com a alcalde propose un nou acord de ciutat per al repte de la inflació, la guerra en Europa i les seues conseqüències derivades en l’economia. No solament la guerra. Hem parlat de molts sectors encadenats: hi ha una guerra, però també una sequera, factors climàtics extrems, situació econòmica complicada. La geopolítica influeix però també en la microeconomia hi ha qüestions estructurals que s’agreugen en moments de dificultat i tot açò ho hem posat damunt de la taula per a reeditar un acord de ciutat», ha expressat Prieto.

Al Fòrum econòmic i social el govern local ha donat compte de les ajudes que fins al moment s’han lliurat per tal de donar impuls al comerç local, fomentar la mobilitat sostenible i promoure el sector educatiu i cultural: 1,3 milions d’euros entre els xecs comerç, la bici i el cultural-escolar.