Gandia no aplicarà la taxa turística en cas que els ajuntaments tinguen autonomia per a este nou tribut

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha assegurat hui, en una reunió amb el sector hoteler de la ciutat, que “l’Ajuntament de Gandia no aplicarà la taxa turística en cas que esta proposició de llei s’aprove finalment en les Corts Valencianes i sempre que la normativa done autonomia als municipis per a decidir si volen incorporar este impost, de caràcter municipal, a les pernoctacions turístiques”.

L’alcalde, que ha estat acompanyat en este encontre pel regidor de Turisme i Platges, Vicent Mascarell, ha afirmat davant del col·lectiu hoteler de Gandia que “no és el moment d’aplicar esta taxa turística, perquè encara estem afrontant la recuperació de la fase més complicada de la pandèmia i el que hem de fer és estar del costat de tots els sectors econòmics, també del turístic, per a poder, entre tots, afrontar la recuperació postpandèmia i generar llocs de treball”.

Prieto ha afegit que “si es tracta d’un criteri de sostenibilitat i de comptar amb uns diners finalistes per a prestar serveis públics, creiem que hi ha altres maneres de poder-ho aconseguir”. En este sentit, el socialista ha recordat que Gandia acomplix tots els paràmetres de sostenibilitat. “Som l’únic destí turístic que en este moment té quasi adjudicada la primera fase dels fons de sostenibilitat i es prepara per a presentar candidatura als fons extraordinaris de sostenibilitat del 2022”, al mateix temps que ha afegit que “tots els sectors econòmics han de caminar en els criteris de sostenibilitat”.

 

CANVIAR EL MODEL DE FINANÇAMENT DE LES CIUTATS TURÍSTIQUES

D’altra banda, Prieto ha assenyalat que s’ha de canviar el model de finançament dels ajuntaments, en particular dels consistoris de ciutats turístiques, que són receptors de visitants, i aplicar un model de finançament que tinga en compte eixes despeses en serveis públics. Cal recordar que Gandia pràcticament triplica la seua població en època estival, per la qual cosa l’alcalde assegura que “estem disposats a entendre la subsidiarietat en el sentit més ampli, però necessitem recursos i finançament per a atendre-la, especialment si rebem una gran quantitat de visitants durant una època important de l’any”, ha dit el socialista.

Per últim, l’alcalde de Gandia ha afirmat que es pot abordar el finançament dels municipis turístics a través de la participació en els tributs de l’Estat o mitjançant altres fórmules, però no a través de la taxa turística. “Creiem que hi ha més mirades, que este assumpte s’ha de plantejar d’una altra manera, per exemple que existisca un fons de compensació o algun mecanisme d’estes característiques per als ajuntaments receptors de turistes, i que, per tant, han de garantir els millors serveis públics per a tota eixa població, però no apostar per este tribut”, ha conclòs Prieto.