L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha presentat l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) de Gandia, un programa de Creixement Sostenible 2014-2020 posat en marxa per la Unió Europea i que compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). En el cas de Gandia, la ciutat podrà optar a un import total cofinançat fins a una quantitat màxima de 10 milions d’euros.
Referent a això, Diana Morant ha declarat que “hem donat un pas important amb la convocatòria de meses sectorials, amb la idea de repensar junts els fonaments de la Gandia del futur. Entre tots, veïns, empresaris, representants d’associacions i col·lectius, enginyers, ecologistes, experts i polítics, anem a decidir què vol ser Gandia. Tots tenim clar que la nostra ciutat ideal s’ha de dissenyar tenint en compte cinc pilars bàsics: ha de ser ambientalment sostenible, inclusiva, dinàmica des del punt de vista econòmic, participativa i innovadora” i afegia que “amb este punt de partida, iniciem un camí apassionant de debat, reflexions i propostes, per a aconseguir dibuixar un entramat urbà del gust de tots. Les ciutats, com tots els bons projectes, han de ser pensades en profunditat perquè el camí triat siga el correcte. A més, este treball ens resultarà útil per a conformar una visió global de la realitat de la nostra ciutat”.
D’esta manera, el Programa FEDER donarà suport projectes urbans integrats que responguen a una estratègia integrada i sostenible i que puguen actuar transversalment sobre la incorporació de les Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC) dirigides cap al concepte de Smart City, la rehabilitació de l’entorn urbà i el seu patrimoni natural i cultural, la reducció dels nivells de contaminació en totes les seues formes, la millora de la mobilitat i eficiència energètica, i la inclusió de ciutadans amb riscos d’exclusió.
“És, precisament, en este context, on l’Ajuntament de Gandia, en el seu compromís per garantir i vetllar per la sostenibilitat del municipi, ha decidit elaborar la seua pròpia Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, la qual comptarà amb la participació activa dels ciutadans. Per què esta iniciativa és important per a Gandia? Perquè Gandia vol treballar, entre tots, el seu futur; perquè vol pensar a llarg termini; perquè Gandia es preocupa per les generacions futures i perquè s’obri el debat, probablement, més interessant de la legislatura. M’agradaria matisar que independentment de les ajudes de la Unió Europea, este projecte és fonamental, perquè ens permetrà tindre viva la visió global de la realitat territorial de la nostra ciutat, una eina indispensable per a la gestió d’un municipi. Tot això ens obliga a començar a mirar cap al futur amb l’ambició i la necessitat de prendre decisions i consensuar una política conjunta que ens torne a fer una destinació competitiva, adaptada a la modernitat i còmoda per als veïns i turistes que, any rere any, ens visiten buscant la qualitat que oferim”, ha apuntat l’alcaldessa de Gandia.