Gandia prepara la seua candidatura per a formar part dels plans de sostenibilitat turística que ha llançat el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Un projecte que pot aconseguir fins als 4 milions d’euros per als tres anys d’execució del pla i que pretén ajudar les entitats locals a incorporar actuacions de revitalització turística en resposta a la pandèmia. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, així ho ha anunciat esta vesprada en companyia del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, els qui han visitat Gandia al costat de la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i el director general de Turisme, Herick Campos, per a abordar este programa impulsat per la mateixa Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR), i que està inclòs en el Pla d’Impuls del Sector Turístic post COVID-19 presentat pel president del Govern, Pedro Sánchez, el mes de juny passat i que té com a principal objectiu ajudar als gestors dels destins per a fer front a la caiguda de la demanda per la crisi sanitària.
Les autoritats han mantingut una trobada en el Palau Ducal amb membres del sector turístic, on el secretari d’Estat de Turisme, el secretari autonòmic i l’alcaldessa han explicat les línies mestres del pla. Els objectius estratègics del pla que presentarà Gandia són:
1.- Trencar amb la fragmentació física i mental entre el nucli turístic de la platja de Gandia i la resta del municipi per a garantir la cohesió territorial i turística.
2.- Compatibilitzar la imatge preconcebuda del turista sobre Gandia com a destí tradicional de sol i platja amb la generació d’un nou espai turístic més complex i representatiu de la identitat i singularitat del destí.
Els plans de sostenibilitat contemplen dues línies diferents: destins pioners o madurs, que és el cas de Gandia; i destins en àrees rurals i d’interior. La iniciativa preveu un model de cofinançament que es repartiria al 33% entre el Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments. Municipis com València, Peníscola o Benidorm ja preparen també les seues candidatures.
L’Ajuntament de Gandia presentarà la seua proposta de Plans de Sostenibilitat Turística a la Generalitat Valenciana abans del 10 de setembre, i esta la remetrà valorada a la SETUR. Ambdues valoraran les propostes prèviament amb uns criteris de selecció, abans de la seua aprovació definitiva en Comissió Sectorial de Turisme i ratificació en Conferència Sectorial de Turisme. La fase d’avaluació i posterior aprovació es realitzarà entre els mesos de setembre i octubre d’enguany.
Diana Morant ha declarat: “Des de Gandia aplaudim esta mesura que, si sempre ha sigut necessària per a contribuir a impulsar el desenvolupament del turisme sostenible, en este moment és més necessària encara, si cap. No sols per la crisi provocada per la covid-19, sinó també per un conjunt de problemes estructurals del sector als quals cal donar resposta”, ha explicat, qui ha incidit que el turisme només pot impulsar-se des del vessant de la sostenibilitat, com es fa a la nostra ciutat amb projectes i iniciatives tan representatius com el Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent, l’aposta pel SICTED o la Càtedra d’Innovació i la Càtedra de Turisme Intel·ligent.
“Durant els últims anys s’està duent a terme a Gandia un profund canvi en el model turístic de la ciutat, afrontant reptes i posant solucions des de l’Ajuntament per a aconseguir un turisme sostenible. L’objectiu comú de les tres administracions és millorar la qualitat del turisme i per això, nosaltres com a destí hem de ser també referents com demostren les nombroses certificacions de qualitat mediambiental i, enguany, com a novetat, comptem amb la Safe Tourism”.
Per a finalitzar, l’alcaldessa va afirmar que Gandia es troba davant un moment clau i que gràcies als Plans de Sostenibilitat Turística, i en sintonia amb la Secretaria d’Estat de Turisme i Turisme Comunitat Valenciana, “donarem un nou enfocament a l’estratègia turística de Gandia on la sostenibilitat siga l’eix transversal que assegure i diversifique l’activitat turística que a més garantisca la seua projecció futura amb decisions on es tinguen en compte aspectes com la preservació dels recursos naturals i culturals”.
Fernando Valdés, ha agraït en primer lloc la rebuda de Gandia, ja que es tracta de la seua primera visita com a secretari d’Estat de Turisme. “Estem en un moment on el turisme té necessitats especials perquè estem passant un any difícil a causa de la pandèmia. Crec que amb el treball del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i amb la implicació del Govern de Gandia i la seua alcaldessa, podem oferir projectes que acullen les peticions de les ciutats com Gandia”, ha destacat.
“El programa de Plans de Sostenibilitat Turística està pensat per a desenvolupar projectes que recuperen el valor d’una ciutat que siguen capaces de conjuminar l’oferta vacacional amb una oferta cultural i patrimonial que permeta col·locar al destí en una posició molt més rendible i competitiva en l’àmbit internacional”, ha afirmat el secretari d’Estat, qui ha finalitzat la seua intervenció afirmant que “el camí que hui comencem les tres administracions ha de convertir-se en un exemple en el desenvolupament de la recuperació del turisme a Espanya”.
Previ a la reunió amb el sector, el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha sigut rebut en el despatx d’Alcaldia on ha signat en el Llibre d’Honor de la Ciutat. Finalitzat l’acte protocol·lari, Valdés, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i l’acaldessa Diana Morant, han mantingut una reunió en el despatx d’alcaldia on Morant va explicar la situació del sector turístic de la ciutat.