Gandia posa en circulació 1 milió d’euros en Xecs Consum per a impulsar el comerç

Este matí s’ha presentat la nova iniciativa municipal d’impuls al comerç local,  Xec Consum, que començarà a funcionar demà, dimecres, 28 d’abril fins al pròxim 5 de juny. Així, l’Ajuntament de Gandia destinarà 500.000 euros del pressupost municipal per tal d’incentivar el consum entre el xicotet comerç i altres establiments de diferents sectors de la ciutat. En realitat, s’hi posarà en circulació 1 milió d’euros en xecs, entre l’Ajuntament de Gandia (50%) i els particulars (50%).

La campanya consistix en posar en circulació Xecs Consum de diferent quantia econòmica (10 i 20 euros) que es podran gastar en qualsevol dels comerços o serveis adherits, més de 400 a la ciutat (tot i que el termini d’inscripció continua obert). L’avantatge per als consumidors és que només pagaran la meitat de la compra. Cada ciutadà/ciutadana de Gandia major de 18 anys, empadronat/ada en data de 28 de febrer de 2021, podrà adquirir xecs per un valor nominal total de fins a 100 euros, amb totes les combinacions de xecs de 10 i de 20 euros, dels quals la ciutadania es farà càrrec del 50% i l’Ajuntament de Gandia de l’altre 50%.

A títol d’exemple, es poden adquirir quatre bons de 20 euros i dos bons de 10 euros, amb un valor nominal total de 100 euros, pels quals sols s’haurà de pagar 50 euros. A fi d’arribar al nombre més gran de beneficiaris possible, s’establix un límit màxim de subvenció persona. Així, no es podran comprar Xecs Consum per valor nominal superior a 100 euros (cost 50 euros) per part d’una mateixa persona.

“Amb esta mesura ajudem a reactivar l’activitat comercial a Gandia, pal·liant els efectes econòmics de la crisi de la covid-19 en un sector tan important per a la nostra ciutat com és el comerç. Amb esta iniciativa volem fomentar el consum a Gandia com a forma de fer front a esta situació de crisi. És una proposta de xoc, que busca augmentar la capacitat de despesa de les famílies i precipitar compres, aturades per la por a la incertesa dels efectes econòmics de la pandèmia. Cal reactivar l’economia i canviar el xip a poc a poc en este moment de desescalada”, ha indicat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant. La primera edil també ha animat la ciutadania a tornar a fer compres al comerç urbà perquè “Gandia torne a bullir com a la ciutat comercial que sempre ha sigut”.

Per la seua banda, el regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha posat en valor la iniciativa com a exemple del “model mixt de polítiques fiscals, impulsant activitats amb recursos de l’ajuntament, i monetàries, injectant diners al mercat a través dels clients. Açò ha estat possible gràcies a la higiene dels comptes municipals, al control pressupostari i al rigor de tot el Govern local, que ha permès obtindre uns estalvis que hui podem posar a l’abast de la ciutadania i del nostre teixit productiu”.

Els Xecs Consums són una acció més de suport a un sector estratègic per a Gandia, així com un estímul més juntament amb altres que l’ajuntament ja ha posat en marxa. Es tracta de la setena acció duta a terme, la qual se suma a les ajudes al comerç, el turisme, la cultura, les dues convocatòries de les ajudes Parèntesi Gandia del Pla Resistir o les subvencions a la innovació i transformació digital del comerç.

D’altra banda, s’han programat tres accions més, dues de les quals tenen a veure amb ajudes a l’oci nocturn i el Market Place Local. I una tercera dependrà dels excedents de les ajudes Parèntesi Gandia 2. En definitiva, una vegada executades estes mesures, Gandia haurà tramitat més de 5 milions d’euros amb l’objectiu de protegir, estimular i dinamitzar els sectors productius locals, superant-se els 2.500 beneficiats directament, sobretot dels sectors serveis i comerç.

Cal destacar la implicació de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), la qual s’encarrega de la gestió de la iniciativa Xecs Consums. El seu president, Juan Pablo Tur, ha ressaltat “el procés de treball molt complicada i sense parar, durant un any, en temps rècord. Es tracta d’una solució important, que no salvarà el comerç, però dinamitzarà l’economia i tornarà la dinàmica al consumidor”. Tur també ha posat en valor l importància d’un model econòmic social, de proximitat i sostenible. La iniciativa també ha tingut molt bona acollida en el sector. Prova d’açò és la col·laboració de les associacions de comerciants de Gandia, les quals actuen com a punts d’informació i difusió.

També cal destacar el paper que juga Caixa Ontinyent, que ha donat totes les facilitats possibles. Així, els clients/consumidors finals compraran els xecs a través d’una plataforma de venda ‘online’, en col·laboració amb Caixa Ontinyent, amb un funcionament molt similar al sistema de venda d’entrades dels espectacles municipals. “És un honor treballar tot este temps en el projecte multidisciplinar, al qual hem aportat el nostre coneixement a través de la ferramenta de gestió. Així, una de les principals raons de ser d’esta caixa, la única valenciana, és que som una marca territorial, amb la intenció de millorar la qualitat de vida, de donar suport social en totes les comarques on estem presents”, ha expressat el delegat de Caixa Ontinyent a la Safor, Javier Sanchis.

Les compres de xecs es poden realitzar a través de les webs de l’Ajuntament (www.gandia.es), Urbalab Gandia (www.urbalabgandia.com) o Caixa Ontinyent (www.caixaontinyent.es). També s’atendrà presencialment a la planta baixa de l’ajuntament amb cita prèvia al 96 295 95 59 o amb un correu electrònic a xecsconsum@gandia.org. Cal aportar el DNI i una targeta de crèdit. Els xecs hauran de gastar-se obligatòriament dins del període de 40 dies. Les devolucions es faran mitjançant l’emissió de vals pel mateix import, per part de l’establiment.