Gandia posa en marxa el dispositiu de Tots Sants evitant les aglomeracions per a garantir l’aforament en el cementeri

El regidor de Serveis Bàsics al Ciutadà i Qualitat Urbana, Miguel Àngel Picornell, i l’edil de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Mobilitat, Nacho Arnau, han informat aquest matí del dispositiu especial que posarà en marxa l’Ajuntament de Gandia al cementeri municipal amb motiu de Tots Sants, el qual començarà el pròxim divendres 29 d’octubre i finalitzarà el dilluns 1 de novembre. En aquest sentit, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat de Picornell i Arnau, i tècnics municipals, va efectuar ahir una visita al cementeri municipal de Gandia i al cementeri parroquial de Benipeixcar per a revisar i comprovar en primera persona tot l’operatiu que està duent-se a terme.

Arnau ha advertit que “tot i que estem comprovant que la societat està relaxant-se un poc, no hem d’oblidar els protocols marcats per la Direcció de Salut Pública. Per això, es delimitaran les entrades i eixides al cementeri, marcant itineraris per dins del mateix i garantint que l’aforament es complisca”. El responsable de Seguretat Ciutadana també ha apuntat que “es preveu com sempre una presència massiva al cementeri. Per tant, hem d’assegurar que no hi haja aglomeracions”.

Com és habitual, hi haurà servei de La Marina Gandiense des del Grau fins al cementeri, i viceversa, des de les 9 hores fins a l’última eixida a les 18.30 hores des del cementeri fins al Grau. També s’amplia l’horari del cementeri en una hora, de manera que fins a l’1 de novembre estarà obert des de les huit del matí i tancarà les portes a les sis de la vesprada. A més, el dilluns 1 de novembre, festivitat de Tots Sants, a les 16 hores s’oficiarà la  tradicional missa de campanya.

Per la seua banda, Picornell ha fet menció a la resolució de 8 d’octubre de 2021 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, on s’especifica l’evolució favorable de la crisi sanitària ocasionada per la covid-19 a la Comunitat Valenciana, evidenciant una important millora de la situació i mantenint el territori valencià en un nivell d’alerta amb tendència descendent. “La situació epidemiològica és molt positiva i el procés de desescalada està caminant cap a una certa normalitat, però encara és necessari mantenir mesures generals de prevenció contra la covid-19 per a evitar ressorgiments. Així, de conformitat amb el que disposa aquesta resolució, s’ubicarà un cartell informatiu visible al públic durant tota setmana i fins a la festivitat de Tots Sants, recordant el deure de cautela i protecció”, ha indicat.

Per tant, els usuaris del cementeri hauran d’adoptar les mesures necessàries per a evitar la generació de riscos de propagació de la covid-19, com ara guardar una distància interpersonal d’un metre i mig; ús de mascareta excepte per a persones amb dificultats respiratòries; prohibició de fumar dins del cementeri; higiene freqüent de mans amb ús d’aigua o gel hidroalcohòlic (hi haurà hidrogel a les entrades del cementeri i botelles de sabó en cadascuna de les fonts); es reforçarà la neteja i desinfecció dels lavabos; no és obligatori l’ús de guants de plàstic, però es recomanen per a aquelles persones que hagen d’utilitzar escales, graneres o poals.

Resposta al comunicat del PP sobre les excavacions

Respecte al comunicat emés ahir pel Grup Municipal Popular, on s’afirmava que “les excavacions dutes a terme al cementeri anaven a impossibilitar  que els veïns pogueren accedir als nínxols”, Miguel Ángel Picornell ha eixit al pas del mateix llançant un missatge de tranquil·litat a la ciutadana, ja que demà estaran totalment tapades aquestes fosses.

“La gent pot estar tranquil·la perquè demà estarà tot cobert i tapat, i es podran xafar perfectament els carrers del cementeri. El PP no està en contra de les excavacions, el que està en contra és de la Llei de Memòria Històrica. Hi ha gent que ja porta més de huitanta anys esperant on ha d’anar a portar les flors als seus difunts i, això, sembla que al PP no li preocupa, però al Govern local sí”, ha indicat.