La humanitat, la proximitat i l’exemplaritat dels agents del cos policial són els principals valors que hui han estat citats durant la celebració del Dia de la Policia Local de Gandia que en 2024 complix 150 anys de la seua creació. La plaça Major ha acollit un esdeveniment on s’han premiat i reconegut diferents efectius del cos policial, entitats i particulars per la seua tasca, i que ha estat presidit per l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.
L’acte ha comptat amb l’assistència del subdelegat del govern, José Rodríguez, la regidora de Protecció, Seguretat i Convivència, Lydia Morant, i d’una àmplia representació de la Corporació Municipal, la Judicatura, membres de col·lectius socials i empresarials de la ciutat, així com representants del cos de Bombers, Protecció Civil, Policia Autonòmica, Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
L’alcalde de Gandia ha destacat la tasca de la Policia Local durant els seus 150 anys de vida, que s’han complit enguany, “demostrant el seu compromís per garantir la seguretat ciutadana, protegir el lliure exercici dels drets i llibertats de tots, treballar en favor de la convivència, el respecte i l’ordre, i protegir els més vulnerables, sense deixar enrere ningú”.
Prieto ha recordat que enguany s’han incorporat 10 agents, s’ha iniciat el procés per sumar-ne 17 més, alhora que s’han impulsat processos de promoció interna i un procés selectiu de comandaments, i que tot este reforç s’ha dut a terme des de l’acord i el diàleg. A més, ha realçat el reforç de la policia de proximitat que començarà a realitzar la seua tasca a les vesprades amb l’objectiu d’estar més a prop de les necessitats de la ciutadania augmentant la capacitat de reacció a les diferents barriades.
Sobre els valors en què es basa l’acció de la Policia Local, la primera autoritat municipal ha fet referència a garantir la convivència, mitjançant el respecte i l’ordre. En este sentit, l’alcalde ha explicat que s’està treballant per aprovar el projecte de modificació de l’ordenança de convivència amb l’objectiu d’endurir les sancions. “Entre tots hem de treballar conjuntament per no tolerar el comportament incívic d’una minoria. L’incivisme d’uns quants no pot embrutar el bon comportament de gran majoria ciutadana”.
Pel que fa a la unitat Gessamí contra la violència de gènere, ha avançat que tindrà un paper més destacat, atesa l’entrada en vigor del conveni VioGen i, pel que fa a la Unitat Kalos, la figura de l’agent tutor o la incorporació de la Intel·ligència Artificial, ha declarat que “hem de sentir-nos orgullosos de policies que marquen la pauta i el camí que altres cossos policials seguixen”.
Per tot això, l’alcalde ha indicat que també es vol reconéixer la seua tasca “posant el nom del Cos de la Policia Local en un espai de la via pública de la ciutat”.
“Encara que estem avançant més i millor, no ens conformem. Som conscients dels reptes que tenim i també som conscients que encara ens queden moltes coses per fer i que farem, sempre des de l’acord i el diàleg”, ha declarat Prieto, que ha finalitzat la seua intervenció posant en valor la col·laboració de la Policia Local amb altres cossos de seguretat i emergències i animant els agents que seguisquen acompanyant la ciutat per fer-la més amable, més accessible i més inclusiva.
ADAPTAR-SE ALS NOUS TEMPS I REPTES
El comissari Cap Principal de la Policia Local, José Martínez Espasa, ha volgut agrair a clubs esportius, entitats, associacions i col·lectius que s’han implicat en les diverses activitats que al llarg d’enguany s’han organitzat amb motiu del 150 aniversari de la Policia Local. També ha felicitat tots els agents que, per diversos motius, han obtingut reconeixements durant l’acte celebrat hui.
El comissari ha afirmat en la seua intervenció que “sempre tenim reptes per afrontar. Des de les històries de vida de gran sensibilitat que aborda les unitats Gessamí i Kalos o l’agent tutor, fins a les qüestions més senzilles de convivència i civisme, però importants per als nostres veïns”, i ha declarat que la Policia Local pot “garantir la permanent lluita i la implantació de noves vies de treball policial basades en la ciència i l’evidència”. “Ens esforcem per donar el millor de nosaltres cada dia. Això ho continuarem fent 150 anys més”.
Per la seua banda, Lydia Morant ha volgut reconéixer en este 150 aniversari “el compromís, dedicació i esforç de generacions de policies locals, mentre mirem cap al futur”. “L’evolució i el canvi són inevitables i la nostra policia sempre s’ha sabut adaptar a nous temps i reptes. Els canvis socials i les demandes veïnals són una realitat que afrontem amb diàleg i consens, buscant sempre la seua millora contínua”.
La responsable de Seguretat ha incidit en l’augment de la plantilla per tal de ser “més eficients i complir els objectius”, i ha destacat la coordinació que es manté amb altres forces i cossos de seguretat, com la Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Autonòmica, Bombers, Protecció Civil i d’altres serveis d’emergència.
Morant també ha esmentat en el seu discurs la incorporació de millors eines tecnològiques i la formació com a instruments que preparen la Policia Local per als reptes del futur, i ha destacat que estos reptes i canvis “s’estan afrontant des de la negociació i el pacte amb els sindicats per arribar-hi acords que beneficien tant el cos de la policia com la ciutadania”.
Per últim, l’edil socialista ha felicitat els agents, col·lectius i persones reconegudes i declarat que “els reptes sempre hi són presents, però amb treball incansable, perseverança, diàleg, i empatia mútua, estic convençuda que aconseguirem superar-los”.