Gandia, referent en innovació amb la presentació del Pla Complementari en Materials Avançants

L’Hotel Bayren va acollir ahir la presentació del Pla Complementari de Materials Avançats en el marc de la I Conferència Espanyola de Materials Avançats. El programa d’R+D+I mobilitzarà 53 milions d’euros, 31 dels quals els finançarà el Ministeri de Ciència i Innovació a través dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’encarregada de presentar este projecte va ser la ministra de Ciència i Innovació, la gandiana Diana Morant.

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, va participar en l’acte destacant la importància d’unir ciència i tecnologia. «Gandia és terra d’acolliment, innovadora i emprenedora; una ciutat del talent i de les oportunitats que hui s’enorgullix d’acollir esta presentació», així iniciava Prieto el seu discurs durant l’acte.

Tal com va explicar Morant, el Pla Complementari de Materials Avançats contempla la creació de xarxes d’investigació per tal de descobrir i elaborar materials més sostenibles que es puguen aplicar a bateries, vehicles elèctrics i plaques solars, entre altres tecnologies, per a avançar en la descarbonització del país. A més, estan en marxa huit Plans Complementaris dirigits a línies estratègiques per a trobar solucions als grans reptes i problemes de la ciutadania.

Més de 200 centres d’investigació i universitats participaran en els huit Plans Complementaris, en els quals treballaran més de 2.000 científics i tècnics de tot el país. En esta línia, Gandia és una ciutat on la investigació i la innovació estan molt presents. «Som una destinació turística intel·ligent, caminem cap a una Smart City i ja estem fent de la nostra ciutat un Districte Digital relacionat amb la salut i el benestar», va expressar l’alcalde. A partir d’este últim, el municipi reunirà a empreses del sector, fet que suposarà la creació de llocs de treball i el desenvolupament de noves investigacions.

Segons va detallar la ministra, el Pla Complementari de Materials Avançats suposarà la creació d’aproximadament 150 llocs de personal investigador, amb la qual cosa s’afavorirà el talent científic. El Ministeri de Ciència i Innovació treballarà amb la Comunitat Valenciana, el País Basc, Castella-La Manxa, la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Catalunya i Aragó per a impulsar projectes conjunts d’R+D+I en esta àrea. «Açò suposa un punt d’inflexió en l’impuls a la ciència. És una demostració de la necessitat de caminar tots junts per la ciència i la innovació, a través d’un pacte en majúscules que se signa hui a Gandia i que no entén de colors polítics», va concloure l’alcalde.