Gandia reivindica la figura d’Ausiàs March amb la col·locació d’una placa commemorativa

Enguany es commemora la segona edició del ‘3 de March’, una iniciativa que naix de l’Ajuntament de Gandia i de Saforíssims Societat Literària per tal de celebrar, recordar i posar en valor la figura del poeta Ausiàs March com a símbol i referent cultural i identitari de la ciutat de Gandia, sent hui, 3 de març, la data de la mort del poeta i el dia de celebració principal per a la ciutat.

Enguany, malgrat totes les complicacions sorgides per la pandèmia mundial de la covid-19, s’ha procedit a la col·locació d’una placa al carrer Major de Gandia, que situa l’espai on hi ha indicis que estava situat el palau de la família March a la ciutat Gandia. La placa ha estat elaborada per l’escultor Hèctor Peiró i conté l’escut heràldic dels March, un vers del poeta, el símbol d’un lliri entre cards a més de les corresponents llegendes que fan referència a la Ciutat literària i el logo del consistori.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha destacat que “March és una figura universal i és considerat com el millor poeta valencià de la història i un dels artistes del Segle d’Or de les lletres valencianes. March va tindre casa a Gandia, però la història no ha sabut concretar la ubicació exacta. No obstant això, hi ha prou indicis que apunten que la seua casa estava en el carrer Major”.

Morant també ha afirmat que la intenció del Govern de Gandia és convertir el 3 de març en el Dia d’Ausiàs March. “Les ciutats són herederes del seu passat i March formava part d’esta cort d’artistes prèvia als Borja i estic segura que va escriure bona part de la seua obra en estos carrers”.

La primera edil també ha indicat que esta placa forma part d’un projecte més ampli desenvolupat per l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB) dins de la Ruta dels Clàssics. “Volem que Gandia tinga una ruta perquè la gent puga passejar la ciutat des del punt de vista dels Clàssics valencians. Al voltant d’estes figures volem consolidar Gandia com una Ciutat dels Clàssics”, ha assenyalat.

Per la seua banda, José Manuel Prieto, com a regidor responsable de l’IMAB ha recordat que l’any passat i a causa del confinament provocat per la pandèmia, no es van poder realitzar la majoria de les activitats previstes. “En aquell moment vam deixar aparcada la idea d’instal·lar esta placa, però enguany l’hem pogut instal·lar. Ara, el 3 de març passa a ser el Dia March i institucionalitzarem la data com a Ciutat Literària i dels Clàssics que som igual que succeïx en altres ciutats de món on es reconeix la importància dels seus ciutadans més il·lustres. La nostra intenció és ampliar la seua presència en el paisatge urbà de la ciutat i juntament amb el Departament de Cultura seguirem ampliant la importància de Gandia com a Capital Literària Valenciana”.