La regidora de Benestar Animal, Liduvina Gil, ha anunciat este matí en roda de premsa que la ciutat de Gandia s’adherix a la Xarxa Valenciana del Benestar dels Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana, un acord al qual s’ha arribat de manera unànime en la sessió plenària celebrada este mes. Així, este organisme, promulgat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), treballa per a aconseguir el màxim nivell de protecció i benestar animal, garantir una tinença responsable, així com augmentar la sensibilitat i el respecte cap als animals entre la ciutadania.
La importància de la Xarxa Valenciana pel Benestar dels Animals de Companyia se traduïx en l’esforç progressiu i el compromís que demostren els municipis valencians per a desenvolupar accions de promoció i de convivència en matèria de benestar animal des d’una perspectiva intersectorial, participativa i d’objectivitat. Cal recordar, que la llei conferix als ajuntaments competències en el seu àmbit territorial per a la protecció i regulació específica en matèria de tinença responsable d’animals, salubritat pública i defensa del benestar animal (article 19 Llei 4/1994, de 8 de juliol de la GV, sobre protecció dels Animals de Companyia).
En este sentit, Gil ha destacat que l’adhesió a esta xarxa provincial prova la implicació per part de l’Ajuntament de Gandia en la millora del servei municipal en esta matèria d’indubtable interés general: “La presència d’animals a les nostres ciutats, amb un gran número de nuclis felins, de gossos i altres tipus d’animals registrats, és una realitat que ens afecta a totes i a tots i impacta en la convivència, cosa que exigix la implicació dels organismes que conformen l’Administració. A més, la voluntat, en el cas de l’Ajuntament de Gandia, és donar resposta a la creixent sensibilitat social pel benestar dels animals i la cura dels seus drets”.
Per a formar part de la xarxa és necessari acomplir una sèrie de requisits, molts del quals, ha explicat la regidora socialista, “l’Ajuntament de Gandia ja acomplix”, com són, per exemple, disposar d’una regidoria i una partida pressupostària en la matèria; inspeccionar i tramitar els expedients per molèsties al veïnat derivats de la tinença d’animals de companyia; aprovar un protocol d’actuació davant d’un animal abandonat, ferit o malalt, i realitzar campanyes de conscienciació i divulgació sobre la tinença responsable d’animals de companyia i el seu benestar (actualment s’està treballant en la elaboració d’un Pla Felí integral i en augmentar la conscienciació sobre la recollida de defecacions dels gossos).
D’altra banda, Gil ha assegurat que la constitució d’una mesa de treball i participació sobre Benestar Animal, un dels requisits, “es posarà en marxa amb l’aprovació per part del Consell Animalista”. De la mateixa manera, “l’Ajuntament de Gandia modificarà l’ordenança local sobre benestar animal i tinença d’animals de companyia per a adaptar-la a la normativa autonòmica”, ha afegit.
Finalment, la regidora de Benestar Animal ha subratllat la importància de la col•laboració ciutadana en este projecte i ha agraït a tots el grups polítics el suport per fer-ho realitat.