Gandia se suma al 25N, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència de Gènere

Gandia s’ha sumat un any més al Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència de Gènere, 25N. L’acte ha començat amb un minut de silenci en memòria de les dones assassinades. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, la regidora delegada d’Igualtat, Diversitat i LGTBI, Maribel Codina, així com una àmplia representació de la corporació municipal.

Posteriorment, s’ha continuat amb la lectura d’un manifest per part de l’agent de l’UFAM (Unitat d’Atenció a la Família i Dona de la Policia Nacional), Yolanda Díez. Un escrit on la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) subratlla amb motiu del 25N la persistència de la violència contra dones i xiquetes com un problema estructural global que requerix una resposta col·lectiva. Es destaquen avanços com la Directiva Europea 2024/1385, que reforça la lluita contra la violència de gènere i obliga els Estats a adoptar mesures integrals de protecció. Tot i això, s’advertix que persistixen violències invisibles, com l’econòmica, vicària, digital i el tràfic, juntament amb atrocitats agreujades en contextos de guerra.

El document insta el Govern central a traslladar esta directiva al marc jurídic nacional i millorar els serveis de suport i la resposta penal. A més, es ressalta el compromís dels ajuntaments per garantir una atenció integral i multidisciplinària a les víctimes, alhora que s’exhorta les administracions a intensificar la formació de professionals implicats. El manifest crida tota la societat a condemnar la violència masclista, trencant el silenci i promovent una cultura d’igualtat i justícia, i fa èmfasi en la necessitat d’actuar amb fermesa perquè les víctimes no visquen amb por i es responsabilitze els agressors.

Posteriorment, i previ a la penjada de la pancarta reivindicativa al balcó del consistori, s’han lliurat els premis dels concursos de fotografia i pancartes que des del departament s’han organitzat per conscienciar els estudiants sobre esta xacra. En esta edició el tema per a tots dos concursos ha estat ‘Trenca el silenci’.

Respecte al concurs de fotografia, el primer premi ha estat per a Julia Savall Esparza, el segon per a Encarna Fuster Moreno, mentre que el tercer ha estat per a Sara Rebolledo Pedrajas. Míriam Esparza García, David Valiente Pedrajas, Mari Carmen Pedrajas Pérez, Manuel Latour Coves, Jenifer Sánchez Ortiz, Candela Peiró Zapata, Mara Mollá Varas, han estat els finalistes del concurs.

En el cas del concurs de pancartes, l’aula de quart d’ESO del col·legi Borja Jesuïtes n’ha estat el guanyadora. El segon premi ha correspost a l’aula de quart d’ESO d’Educació Visual i Plàstica del col·legi Abat Sola, mentre que les aules A i B d’Informàtica de l’IES Ausiàs March han aconseguit la tercera plaça. El quart premi ha estat lliurat a l’aula del grup d’expressió artística del col·legi Gregori Mayans, mentre que el cinqué premi ha estat per a l’aula de quart d’ESO d’expressió artística del col·legi Borja Jesuïtes.