L’Associació Empresarial Hostelera de Benidorm, Costa Blanca i la Comunitat Valenciana (HOSBEC), realitza durant tot l’any una anàlisi de l’ocupació hotelera a les principals poblacions de la Comunitat Valenciana.
D’esta manera, Gandia ha augmentat en un 8,18% en este paràmetre respecte a les dades obtingudes durant 2015. Les xifres confirmen un repunt i els bons resultats que s’han anat obtenint al llarg de tot l’any i que van convertir a Gandia a la ciutat que millors resultats d’ocupació hotelera va obtenir durant el mes d’agost en aconseguir un 96,4%, el que va suposar un creixement de 3,4 punts respecte a l’ocupació del 2015.
Després de la celebració de les Meses de Turisme, on participen tots els sectors implicats, es va decidir apostar per un model turístic concret i definit, que oferix un producte especialment treballat per a un públic familiar i la pràctica de l’esport, que es completa amb el patrimoni cultural, gastronòmic, històric i mediambiental.
Les xifres també suposen un reconeixement a les iniciatives posades en marxa per tal de desestacionalitzar la platja, ja que mesos com febrer o novembre van finalitzar amb dades d’ocupació superiors a 2015 del 22,1 i 21%, respectivament.
Pel que fa a les mesures de desestacionalització, des del Departament de Turisme es destaca l’aposta per pertànyer al grup de ciutats reconegudes com Convention Bureau, el que suposa que la ciutat estiga inclosa en un circuit de destinacions turístiques de reunions i de congressos. Per això, s’està finalitzant el Palau de Congressos, que servirà no només per a impulsar el turisme d’esta tipologia, sinó també per fer altres activitats dinamitzadores d’esta zona de la platja, tant a l’estiu com la resta de mesos de l’any.
També s’està treballant el turisme esportiu i atraient equips professionals perquè realitzen a Gandia les seues pretemporades amb la col·laboració del sector privat. Fruit d’estes gestions s’ha aconseguit tindre dos equips ciclistes de primer nivell com el Bora Hansgorhe de Peter Sagan, bicampió món en ciclisme en ruta; i l’AG2R francés, en el qual corre el subcampió del Tour de França, Romain Bardet.
Una altra de les iniciatives que han generat un impacte positiu ha estat el campionat de vòlei platja, que es desenvolupa en el mes d’octubre i entre els mesos d’abril i maig, i que apropa Gandia a més de 800 esportistes del Nord d’Europa.
Paral·lelament, durant el mes de novembre, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, va estar en companyia de tècnics del departament de Turisme; el president de ASEMTHSA, José Manuel Navarro; i empresaris de l’hostaleria de la ciutat, en Gastrònoma, el gran esdeveniment de la gastronomia que es va celebrar en Fira València del 19 al 21 de novembre. Allà es va mantenir una trobada amb el consultor gastronòmic Iñaki Gaztelumendi, qui es va oferir per col·laborar amb la ciutat a través de la realització d’un Pla Director de Gastronomia, amb la implicació de l’Ajuntament de Gandia i del sector hostaler, que compta amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de Turisme. L’objectiu del document és marcar estratègies conjuntes per preparar fires, esdeveniments i promocionar els plats típics de la ciutat.
D’altra banda, la Taula de Turisme va acordar recentment i per unanimitat, reprendre el Patronat de Turisme, que feia cinc anys que estava bloquejat. El Govern local espera que el Patronat servisca com a eina per a potenciar la cogestió públic-privada en matèria de turisme.
Finalment, també s’està impulsant el segell de qualitat SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística), una eina que garantix la qualitat dels establiments hotelers, hostalers i comercials.