Gandia transformarà la zona dels ‘tinglados’ del port amb una inversió inicial de més de sis milions d’euros

La Plaça Central de l’estand de la Comunitat Valenciana ha acollit esta vesprada la presentació del projecte que l’Ajuntament de Gandia i l’Autoritat Portuària de València (APV) desenvoluparan per a convertir la zona dels tinglados del port en un espai de generació d’oportunitats i economia obert a la ciutadania i visitants. El projecte, que compta amb una inversió inicial de més de sis milions d’euros, es diu ‘Camins a la mar’ i començarà a desenvolupar-se durant este 2023.

A l’acte de presentació, en el qual han intervingut l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, el director general de l’APV, Francesc Sánchez, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, han acudit regidors de l’Ajuntament de Gandia i altres municipis de la comarca, a més de representants del sector turístic de la ciutat.

Esta actuació aconseguirà una efectiva integració urbana entre el Grau i el port, acabant amb les barreres arquitectòniques existents i posant en valor uns elements icònics per a la ciutat i el barri com són les antigues vies de tren i els tinglados fruiters.

La intervenció crearà un “singular equipament urbà” que omplirà de vida i d’activitat cultural, social i d’oci el Moll Sud. Així doncs, la zona posterior dels tinglados es convertirà en un passeig amable i modern d’uns 11.000 metres quadrats d’extensió en el qual la vegetació i l’arquitectura es fusionaran per a crear el màxim confort als vianants.

Pel que fa als continguts, els tinglados seran lloc de trobada de la ciutadania i punt de referència dels visitants. En ells s’allotjarà un espai singular interior i exterior. També albergaran establiments de restauració, comerços i locals culturals i d’oci. L’actual torre del rellotge cobrarà especial importància, situant al costat d’ella un passeig obert al públic que comunicarà la zona nord i sud de l’antic moll fruiter.

En total, es contempla una actuació total sobre 12.949,64 m². Els tinglados 14 i 15 es destinaran a un Espai Singular, mentre que els tinglados 9, 10, 11 i 13 acolliran usos recreatius i comercials. El tinglado número 12 es convertirà en un passeig semicobert que servirà per a connectar les zones Nord i Sud.

José Manuel Prieto ha recordat que el Grau s’està beneficiant d’una gran transformació gràcies als fons Next Generation. “A través dels fons europeus Next Generation, hem aconseguit transformar l’entrada a la platja pel Grau, un espai ara més ampli i còmode per al vianant. També hem modificat, amb la participació de la Diputació de València, la carretera Natzaret-Oliva, convertint-la en un bulevard que afavorix també el trànsit de mobilitat sostenible”.

Prieto ha afegit que “a Gandia tenim clar que no oferim únicament sol i platja, però alhora també sabem que este és un dels nostres grans atractius. I és per això que hui vos volem anunciar ací la posada en marxa d’un projecte que marcarà un canvi substancial en la mirada de ciutadans i visitants”, ha explicat l’alcalde als assistents al mateix temps que ha afirmat que “millorarem una de les imatges que suposen una de les postals que oferix Gandia, potser la més coneguda al costat de l’extensa platja nord, es tracta dels tinglados del port”.

El director general de l’Autoritat Portuària de València (APV),Francesc Sánchez, ha destacat que esta iniciativa és fruit de “molts anys de treball conjunt entre el port i l’ajuntament per a construir la millor ciutat i potenciar la seua façana marítima per a la ciutadania i els milers de turistes que visiten Gandia, un referent del turisme, la gastronomia i la cultura de la Safor i de la Comunitat Valenciana. Un model de port-ciutat extrapolable a altres recintes portuaris i que mostra l’esperit de col·laboració pensant en el millor per a Gandia i els seus veïns”.

Sánchez ha recordat que “l’APV està potenciant la integració ciutat-port a través de diferents iniciatives com la creació del comité assessor del Port de Gandia, organisme presidit per l’alcalde que té l’objectiu d’afavorir la resolució de qüestions relatives a la interrelació dels recintes portuaris amb les respectives trames urbanes. L’exemple d’esta bona sintonia entre tots dos es pot veure en la presentació que hui hem realitzat en Fitur”.

Valenciaport i l’Ajuntament de Gandia porten anys col·laborant en esta integració port-ciutat amb exemples com el passeig en el Moll dels Borja, o els projectes que s’estan realitzant entre els tinglados fruiters del 5 al 17, i l’espai situat entre la seua façana sud i el límit de l’àmbit portuari comercial. L’altra àrea en la qual s’ha actuat inclou l’edifici i la plaça de la Llotja de pescadors i l’entorn de l’església de Sant Nicolau.

“Els ports són infraestructures essencials per a les empreses, però també per a les persones i el conjunt de la societat. Quan totes les parts naveguen de la mà l’èxit està al nostre abast i assegurat. I este projecte per a Gandia és un clar exemple. Volem felicitar a tots els gandians i veïns de la Safor pel seu port, amb més de 130 anys d’història, que continua sent un valor per a la ciutat i un motor de l’activitat social i econòmica de la comarca”, ha indicat el director general de l’APV.

Finalment, Francesc Colomer ha posat en valor la capacitat de Gandia que “no para de sorprendre’ns cada any amb noves i bones iniciatives turístiques que ajuden a fidelitzar als visitants. Gandia té molts recursos que es complementen amb coherència i continua sumant projectes per a continuar recuperant espais que d’una altra manera s’haurien degradat i que d’esta manera, poden ser aprofitats per tots”.