I Jornades contra l’LGTBI-fòbia Javier Abil Orpegui

El Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS) ha organitzat per a demà divendres, 16 de setembre, les I Jornades contra l’LGTBI-fòbia Javier Abil Orpegui a la Casa de la Cultura Marqués de González de Quirós. Tal i com han anunciat este matí la regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques inclusives, Juana Navarro, el president de CLGS, Ximo López, i el responsable del projecte de Memòria de Javier Abil Orpegui, Vicent Canet, es portaran a terme dues taules redones que parlaran de les polítiques institucionals i les reivindicacions del col·lectiu LGTBI.

«L’objectiu principal és crear la visibilitat de les principals reivindicacions del col·lectiu, així com les polítiques associatives i institucionals per tal de garantir els drets d’estes persones», ha explicat la regidora socialista. Així doncs, tal com ha detallat Canet, es portaran a terme dues taules redones. La primera d’elles, a les 17.15 hores, analitzarà la lluita contra la LGTB-fòbia des de les reivindicacions del moviment LGTBI i es parlarà del cas Abil i les lleis contra LGBTI-fòbia existents i sobre la proposta estatal. A les 18.45 hores es tractaran, a partir de distints activistes, les polítiques institucionals existents i les que es poden impulsar des del moviment per tal de combatre la LGBTI-fòbia.

En la cloenda, a les 20.15 hores, es comptarà amb la presència del director general d’Igualtat en la Diversitat de la Generalitat Valenciana, José Delamo, i la responsable de polítiques trans del CLGS, Maria Rico. «És una oportunitat única per a conéixer les línies estratègiques en l’àmbit polític del col·lectiu LGTBI, així com el projecte que es realitzarà de Javier Abil Orpegui», ha assenyalat Juana Navarro. I és que estes jornades es dediquen a la figura d’Abil Orpegui, el qual va ser víctima de l’homofòbia quan el van assassinar i esquarterar el maig de 2014 a la platja de Gandia.

En els últims temps els delictes d’odi per orientació sexual i qüestions de gènere estan augmentant considerablement, tal i com ha indicat López: «És summament important honrar a Javier i impulsar estes jornades per tal de mostrar a la ciutadania de Gandia que les persones del moviment LGTBI compten amb el suport de les institucions i dels col·lectius perquè puguen viure a la ciutat de forma lliure i sense sentir-se discriminats», ha afegit. «Si li dediquem les jornades és perquè volem que no torne a passar alguna cosa així», ha conclòs Canet.

JAVIER ABIL ORPEGUI

Es tracta d’un dels crims més cruels per LGTB-fòbia de la nostra història democràtica. El veí del Grau, de 44 anys, va eixir de sa casa la nit del 4 al 5 de maig de 2014 i no hi va tornar mai més; es va trobar al seu camí amb la persona que finalment el va assassinar de forma brutal en descobrir que era gai. El seu cos esquarterat va ser descobert a finals de juny de 2014 i va provocar la detenció de l’assassí i els tres còmplices.

En memòria de Javier hi ha des de novembre de l’any passat una placa commemorativa al Centre Social Marcelino Pérez del Grau.