Jo Rutxon demana “mirar la mar com una solució al canvi climàtic mentre estiga sana”

Jo Rutxon, productora de Planeta Azul i directora de la Fundación Ocean Generation impartia ahir, al Teatre Serrano de Gandia, una conferència dedicada a abordar la realitat sobre els plàstics als oceans. El regidor responsable del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de Gandia, Miguel Ángel Picornell, era l’encarregat de presentar a l’experta científica, al temps que afegia que “és la nostra obligació contribuir a  obrir ments i buscar solucions front a les illes de residus”. S’estima que cada segon, més de 200 kilos de plàstics són vessats als oceans i mars del món. En este sentit, Picornell posava en valor l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com el marc a partir del qual contribuir a generar valors per tal d’assegurar un entorn més sostenible.

Per la seua banda, Juan Antonio Romero, director de la Fundación Azul Marino, presentava a Rutxon, amb la qual va coincidir treballant durant uns anys en la BBC, on divulgaven i mostraven la bellesa i la diversitat dels oceans. Després Rutxon es va embarcar en l’aventura de produir el documental “A Plastic Ocean”, que actualment s’emet en Netflix, així com a posar en marxa la Fundación Ocean Generation.

En la seua intervenció, Jo Rutxon va voler donar un missatge positiu i esperançador sobre el futur de la mar, al temps que animava a veure-la com una solució al canvi climàtic mentre estiga sana. “Hem de parlar de l’oceà d’una altra manera. L’oceà ens aporta moltíssim”, afegia. L’experta científica insistia en que la resposta no és només reciclar i recordava que, a nivell mundial, només un 1% del plàstic es torna a reciclar.

Per últim, Rutxon animava a canviar hàbits com ara no consumir aigua embotellada, comprar mantega embolicada amb paper o sabó en pastilla, així com evitar els plàstics d’un sol ús. “Cal prendre mesures ara”, apuntava, i es mostrava esperançada en el futur “gràcies a l’avanç de la tecnologia que permetrà, per exemple, fer ús del vapor sense combustió”. Així mateix, posava l’accent en la necessitat d’ensenyar els més joves sobre els beneficis de la mar i avançava que està treballant en la producció d’una nova pel·lícula que portarà per títol “The Sound of the Ocean”.