José Manuel Prieto Part va nàixer a Gandia l’1 de maig de 1989. Llicenciat en Periodisme per la Universitat de València. Ha treballat com a periodista en diferents mitjans de comunicació fins a incorporar-se al PSPV-PSOE de Gandia. Poeta i escriptor, col·labora en diversos mitjans de comunicació de manera habitual, i és coautor de tres llibres, entre els quals destaca ‘La opinión en la radio’ (Radio Gandia-SER, 2008). En 2013 va publicar el seu primer poemari, ‘L’univers sense precipici’, editat per Germania. En 2015 publica el seu segon llibre, ‘L’aire absent’ (Onada Edicions). El seu tercer llibre de poemes és ‘Geometría del hechizo’ (2019), publicat per Ediciones Vitruvio. Guanyador del Premi de Poesia Joan Climent en 2023.

Amb nombroses col·laboracions en llibres i articles en publicacions de diversos àmbits, ha fet tasques de productor de continguts audiovisuals, guionista i treballs de locució. És redactor de diferents ponències, discursos i documents programàtics.

Ha sigut durant quatre anys (2009-2013) secretari general de Joves Socialistes de la ciutat, i membre de la seua Executiva Nacional. Abans de la seua incorporació a la política, va formar part del moviment associatiu de Gandia, com a secretari i vicepresident del Consell dels Joves, i impulsor d’una associació d’estudiants. Ha integrat l’Executiva de l’Associació Cultural Falla Plaça Prado de Gandia, on ha sigut secretari i vicepresident

En l’àmbit del PSPV-PSOE, entre altres càrrecs orgànics, ha ocupat els de secretari de Nous Militants (2008-2012) i vicesecretari de Comunicació del PSPV-PSOE de Gandia (2012-2014), vicesecretari general i vicesecretari Institucional del PSPV-PSOE de Gandia; i vicesecretari general del PSPV-PSOE de la Safor-Valldigna. A més, ha sigut responsable de premsa i ha coordinat l’apartat d’idees i programàtic, fins a convertir-se en director de l’equip de la campanya de 2019. Va ocupar el número 6 de la candidatura electoral de les eleccions municipals de 2015, i el número 2 de la llista del PSPV-PSOE a l’Ajuntament de Gandia en 2019.

Des d’abril de 2022 és secretari general de l’agrupació local del PSPV-PSOE de Gandia.

En el XIV Congrés del PSPV-PSOE, el novembre de 2021, va ser triat membre de la Comissió Executiva Nacional com a secretari de Cultura i Política Lingüística.

En l’àmbit institucional, ha exercit diversos llocs de responsabilitat a l’Ajuntament de Gandia. En la seua primera legislatura com a regidor (2015-2019) ha sigut tinent d’alcalde d’Administració, Modernització i Govern Obert, i portaveu del Govern local i del Grup Municipal Socialista. Des de les eleccions municipals de 2019, va ser segon tinent d’alcalde, i regidor de Govern Interior i Coordinació Administrativa, ocupant a més les regidories de Coordinació Territorial, Escena Urbana i Política Festiva, i IMAB.

Alcalde de Gandia des de l’11 de juliol de 2021.

Alcalde de Gandia des de les eleccions municipals del 28 de maig de 2023, on el seu partit obté 12 regidors, un més, i es convertix en l’alcalde electe més jove, i en la persona més jove a guanyar unes eleccions locals a Gandia.

Parla valencià, castellà i anglés fluid.