El saló de plens de l’Ajuntament de Gandia ha acollit hui l’acte de presa de possessió del Comissari Principal Cap de la Policia Local de Gandia, José Martínez Espasa. L’acte ha comptat amb una àmplia representació del Govern local encapçalada per l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i on també van assistir el subdelegat del Govern, Luis Felipe Martínez, el Comissari Policia Nacional de Gandia, Carlos Holgado; el Capità de la Guàrdia Civil de Gandia, José Manuel Recio; el Jutge Degà, Juan Antonio Navarro; el fiscal en cap, Miguel Cots; entre d’altres.
En primer lloc, el regidor delegat de Seguretat, Nacho Arnau, va felicitar el nou comissari per la presa de possessió i va explicar que Espasa és la persona adequada per a dirigir un cos de Policia Local que s’enfronta a reptes a mitjà i llarg termini. “Reptes com la incorporació de les noves tecnologies a la tasca diària dels agents, la formació i l’especialització dels nostres agents a les diferents unitats i moltíssims altres reptes”.
L’edil socialista es va mostrar segur en afirmar que “este ajuntament incorpora a una peça fonamental per aconseguir l’anhelada renovació, un professional format al si de la policia, format i preparat, que ja ha demostrat les seues aptituds com a comissari, acceptant reptes i portant-los a bon terme” i va anunciar que la major de les ofertes d’ocupació pública que suposarà la incorporació de 47 nous agents està a punt de finalitzar el seu procés. Arnau va concloure la seua intervenció agraint a Vicente Roig, Marc Cuesta i Salvador Morant per la tasca desenvolupada durant els darrers anys al capdavant de la Policia Local.
El nou comissari es va dirigir als presents afirmant que la Policia Local inicia una nova etapa on s’escometran una sèrie de reformes internes i externes marcades per la millora de la policia “comunitària, preventiva, feminista, inclusiva i diversa” que es caracteritzarà per un treball intern de planificació a curt, mitjà i llarg termini que desembocarà amb la posada en marxa d’un nou Pla Estratègic de la Policia Local abans que s’acabe el 2022.
Martínez Espasa ha incidit en la proximitat com una exigència dels barris. “Hem de facilitar la visibilitat dels agents sobre el terreny per a solucionar els problemes existents i ajudant a coordinar els serveis bàsics municipals”, i va avançar que un altre dels objectius és apropar la policia als més menuts i implicar els centres escolars per aconseguir avançar en l’educació viària des de la infància.
Pel que fa a la mobilitat urbana, va afirmar que l’ús de la bicicleta i els carrils bici han de ser incentivats. Un altre dels compromisos adquirits ha estat la posada en marxa de la Unitat de Gestió de la Diversitat i contra els delictes d’odi. “Una societat avançada ha de respectar la diversitat i la Policia Local ha de vetllar per això”. També va abordar durant la seua intervenció la millora de l’operativa municipal/institucional en casos d’emergència: “El canvi climàtic està provocant un augment de fenòmens meteorològics que hem d’afrontar com a ciutat amb plans d’acció municipal”.
Sobre la perspectiva de gènere, ha declarat que “la incorporació de la dona a la policia, la lluita contra la violència de gènere i la igualtat han de ser un pilar de treball fonamental per a nosaltres si volem transformar la societat en este aspecte, hem d’atacar les arrels de la desigualtat i la violència”.
Finalment, va destacar la col·laboració i el treball conjunt amb tots els serveis municipals i, especialment, amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la unitat adscrita. “Hem de continuar mantenint uns nivells de relació excel·lents perquè tota la ciutadania se’n beneficie”, i ha afegit que les noves tecnologies i les xarxes han de ser un component essencial per aconseguir tots aquests èxits.
Per part seua, Luis Felipe Martínez ha afirmat que “l’èxit en matèria de seguretat està garantit sempre que hi haja una bona coordinació i això és una cosa que es produïx a Gandia”. El subdelegat va demanar al nou comissari que seguisca la seua intuïció en els moments difícils. “Dirigir grups de persones és una tasca difícil i molt més encara quan tenim a les nostres mans una cosa tan important com els drets i les llibertats dels ciutadans”, ha afirmat.
Finalment, Prieto va destacar el fet que Gandia habilita per primera vegada aquest càrrec i ho fa amb la “convicció que una ciutat com la nostra mereix tindre al capdavant del cos de la Policia Local un professional de reconegut prestigi, amb una àmplia formació acadèmica, amb més de vint anys d’experiència laboral, però sobretot amb l’energia, l’empenta i la preparació necessària per a fer front al repte de modernitzar la institució”.
L’alcalde també va voler agrair la tasca de les persones que han dirigit la Policia Local durant els darrers anys i agrair el “treball dels nostres agents en les situacions més difícils i el seu impecable servei públic, la vocació del qual demostren sobretot en les situacions més complicades, com aquests dos dificilíssims anys de pandèmia on comptem amb l’excel·lent col·laboració i coordinació de la resta de cossos i forces de seguretat”.
“Per nosaltres el valor més important i l’actiu capital de les ciutats i de Gandia és la convivència, i en depenen l’ordre, la justícia social i la seua tasca amb el més important, que la igualtat estiga garantida, perquè no tolerarem cap arbitrarietat” va declarar la primera autoritat municipal qui va marcar com a objectiu “comptar amb un cos reforçat, complet, més preparat i millor dotat, en resposta a les necessitats de Gandia amb una policia més forta, millor dotada i amb més mitjans”.
També va destacar que, gràcies a la col·laboració entre els cossos i forces de seguretat, la nostra ciutat compte, actualment, amb la menor xifra de criminalitat de la darrera dècada. “Gandia és una de les ciutats més segures d’Espanya i el repte ara és mantenir i millorar aquesta excel·lència”, ha indicat. Per acabar, l’alcalde va desitjar sort al nou comissari. “Els teus èxits seran els èxits de tota la plantilla de la Policia Local de Gandia, però sobretot revertiran en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania”.
SOBRE JOSÉ MARTÍNEZ ESPASA
43 anys. El nou comissari principal cap va començar la seua carrera professional fa 21 anys a la Policia Local de Xàbia treballant en diferents unitats com la policia de barri, atestats o en torns de nit, fins a la seua incorporació a la Direcció de la Policia Local de Dénia com a comissari on ha exercit la tasca durant 15 anys.
És doctor en Dret i Criminologia, màster en Criminalística i actualment professor col·laborador de l’IVASPE i de la Universitat Oberta de Catalunya, i membre de la Comissió de Coordinació de les policies locals de la Generalitat Valenciana.