La contracta de la neteja posa en risc la salut i precaritza el treball

La regidora socialista Liduvina Gil ha denunciat este matí que la nova de contracta de neteja que el govern ven com “estalvi” és en realitat una retallada, ja que la reducció pressupostària s’acompanya de la disminució d’hores contractades. “Estalviar haguera estat reduir el pressupost, però no les hores. És com apagar la llum dotze hores al dia per a disminuir la factura: a menys servici, menys cost”.

Davant la retallada d’hores, superior al 30%, Liduvina Gil es pregunta per la situació dels treballadors, “la majoria són dones d’entre 50 i 60 anys amb un sou mitjà de 800€ que, davant la reducció dràstica del servei de neteja o veuran reduït el sou o els llocs de treball”. Gil recorda que l’anterior govern ja va intentar reduir un 10% la contracta i “ho va haver de corregir perquè la neteja necessària és una qüestió objectiva”. Per això, es pregunta si la intenció real del PP és suplir la disminució d’hores de la contracta a compte del pla d’ocupació, “cosa que pervertiria el pla ja què en lloc de crear llocs de treball precaritzaria els existents”.

La contracta redueix dràsticament les hores de neteja en els edificis públics. Alguns exemples són la Casa de la Marquesa (de 1.560 hores a 591), el Poliesportiu (de 12.654 a 7.739), el Centre de Convivència Roís de Corella (de 1.450 a 624), el de Corea (de 1.560 a 986), o els col·legis Enric Valor (de 5.304 a 2.690), Roís de Corella (de 5.031 a 3.815), Mondúver (de 3.344 a 2.543) o Joan XXIII (de 5.052 a 3.717).

Alhora, la regidora lamenta que alguns edificis públics privatitzats com és el cas de les Escoletes o el Serrano es mantinguen dintre de la contracta de la neteja municipal “en lloc de fer-se’n càrrec les empreses que les gestionen. Mentre faciliten els beneficis d’explotació del sector privat, posen en risc el benestar i la salut dels usuaris dels centres públics i els llocs de treball”.