L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, hi han mantés hui un encontre en el port de Gandia amb l’Associació Dones de la Mar (Adomar). Ha estat una visita oficial emmarcada en el Dia Internacional de les Dones Rurals que es va celebrar el passat 15 d’octubre. En este acte també han participat la regidora delegada d’Igualtat, Juana Navarro, l’edil de Gestió Responsable del Territori, Alícia Izquierdo, el president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell, el cap del Port de Gandia, Juan Manuel Hernádez, i la presidenta d’Adomar, Raquel Llopis.
El motiu d’esta visita ha sigut conéixer de primera mà el treball que està portant a terme Adomar per a visibilitzar el treball de les dones en el sector pesquer i dignificar la seua professió. En este sentit, els assistents han pogut pujar a la barca ‘Tramuntana’, en una visita guiada per la vicepresidenta d’Adomar i patrona d’aquesta embarcació, María Casas. La delegada del Govern ha mostrat tot el seu suport a esta associació pionera a la Comunitat Valenciana, que va nàixer al gener de 2018.
Diana Morant ha destacat que “és tot un orgull que el Govern d’Espanya haja vingut hui a visitar a Adomar, una associació que ja té una gran projecció. Adomar hui li posa cara a tantes generacions de dones que han treballat durant tant de temps de manera invisibilitzada en entorns com el port de Gandia”. L’alcaldessa de Gandia ha recalcat que moltes de les tasques pesqueres les fan precisament les dones. “Unes dones que han crescut en este ambient laboral i formen part d’ell des de fa molt de temps”.
Diana Morant ha volgut agrair a la delegada del Govern la seua presència, una vegada més, a la ciutat de Gandia. “Gloria Calero sempre ens visita per coses bones, com en l’inici d’una campanya turística que ha sigut segura, o en companyia del Secretari d’Estat de Turisme amb motiu del Pla de Sostenibilitat Turística que al final ens han concedit. Un pla que, precisament, parla de l’essència del Grau, que també és el món de la pesca. Al final, anem connectant projectes i cohesionant una ciutat que ha de tindre la capacitat d’integrar la societat, en este cas, a les dones de la mar”, ha assenyalat.
Per la seua banda, Gloria Calero ha qualificat a Adomar com a un grup de “dones valentes i decidides, que tiren avant contra vent i marea. Elles pensen que el seu treball, que és molt dur, estan portant-lo endavant a poc a poc. Però és així com s’aconsegueixen els grans reptes i projectes”.
La delegada del Govern ha indicat que “Adomar està fent un treball que no es posa en valor perquè la pesca està immersa un món d’homes. Per això, esta associació hui és el reflex i un gran exemple per a moltes dones, per a obrir nous camps en un àmbit on es té interioritzat que sols és d’homes”. Calero també li ha donat l’enhorabona a Gandia per assolir el Pla de Turisme Sostenible: “La unió de totes i tots és la que fa grans les ciutats. I, a Gandia, s’estan aconseguint grans projectes gràcies a esta unió”.
Per últim, la presidenta d’Adomar, Raquel Llopis, ha remarcat que “per a la nostra associació és una mostra de gratitud que el Govern d’Espanya ens visite, cosa que no esperàvem. Tenim persones amb moltes ganes de treballar, no sols de Gandia, sinó també de Dénia o Borriana. Esperem obrir una xicoteta porta per a les generacions de dones que vinguen darrere. Perquè, si nosaltres hem pogut, elles també podran”. Llopis ha agraït el suport institucional que “sempre hem tingut de l’Ajuntament de Gandia, amb la qual cosa es demostra que no es fa sols una visita a Adomar. Amb esta visita, també es fa un reconeixement a totes les dones de la ciutat”.