La Diputació subvenciona amb 40.000 euros les exhumacions de fosses del franquisme a Gandia

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, en companyia del diputat provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, han signat un conveni amb motiu de la subvenció directa de vora 40.000 euros que la Diputació de València ha concedit a Gandia per al projecte de localització, excavació, exhumació i identificació dels cadàvers de les fosses del franquisme del cementeri municipal d’esta ciutat. El projecte té dues fases: la primera inclou els treballs de localització i exhumació de les restes i està dotada amb 16.630 euros. I a la segona s’inclouen els treballs de postexcavació i identificació, subvencionada amb 22.506 euros. El conveni és plurianual i finalitza el 31 de desembre de 2021.

“Amb este conveni demostrem que la Diputació i l’Ajuntament estem compromesos amb la memòria democràtica, i amb totes les víctimes que van patir molts anys (massa anys) d’un silenci clamorós i amagat. També és una manera de reconéixer les víctimes i ajudar les seues famílies”, ha manifestat l’alcaldessa. Morant ha assegurat que tots els governs “haurien d’afavorir iniciatives com esta, per a contribuir a la consecució dels principis de veritat, justícia i reparació reconeguts pel dret internacional vinculat als drets humans Des del Govern local volíem que este silenci de tantes famílies gandianes s’acabara i poguera eixir a la llum. I, ara, a la fi, estem passant d’eixa foscor de tants i tants anys, a esta llum d’esperança”.

Recordem que fa un any, en novembre de 2019, es van iniciar els treballs de la prospecció amb geo-radar en el cementeri municipal de Gandia, encarregats per la mateixa Diputació de València, per a confirmar si hi havia fosses comunes de represaliats de la Guerra Civil. Estos treballs van detectar quatre zones susceptibles de comptar amb foses comunes. I, en algunes d’elles, hi ha una alta probabilitat que siguen fosses de persones afusellades pel franquisme en acabar la Guerra Civil.

És la primera vegada en la història de Gandia que  es porta a terme un projecte d’esta índole. I açò ha estat possible gràcies a mesures com ara la nova Llei de  Memòria Democràtica (l’avantprojecte de la qual va ser aprovada pel Govern d’Espanya el passat mes de setembre), la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, impulsada en 2017 pel Consell, o l’estreta col·laboració que s’ha establert amb la Diputació de València en este àmbit.

Per la seua banda, Rivera ha manifestat que “el més important de tot és que tornem a estar al costat de les persones a les quals un dia l’administració els va fallar. I, sobretot, reconéixer l’honor de totes aquelles a les quals se les va tractar indignament; la memòria històrica ha de tornar la normalitat a les institucions. És d’un gran valor que Gandia haja apostat decididament per l’actuació d’exhumació i col·laborarem molt més en el que siga necessari per a dur endavant tota classe de projectes per tornar la dignitat a les persones represaliades”.

Finalment, la representant de l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia, Aina Roselló, ha expressat la seua emoció “perquè una cosa que fa dos anys semblava tan llunyana puga començar a materialitzar-se en poques setmanes”. Roselló ha mostrat el seu agraïment, en nom de les famílies de les víctimes represaliades a Gandia, a la Diputació de València i l’Ajuntament de Gandia pel seu suport.