Gandia compta, des de l’anterior legislatura, amb una ordenança municipal per a incentivar la construcció d’hotels en tota la ciutat. No hem d’oblidar que, com a destinació turística que som, una de les debilitats que tenim és la poca oferta de places hoteleres, especialment de categoria alta. Eixe és un dels nostres principals problemes d’oferta, perquè demanda sí que hi ha. Per això, ja fa anys que volem eixa classe d’hotels i incentivem la seua construcció.
L’ordenança –que va ser impulsada pel Govern local de PSPV-PSOE i Compromís-Més Gandia, amb el suport també de PP i Ciudadanos–, incentiva i, inclús, ofereix millors condicions urbanístiques si es construeix un hotel que si es fa un edifici. Així, aquesta normativa atorga la possibilitat que si es vol construir un hotel i, el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) abans permetia deu altures, ara se’n puguen fer dotze altures.
Per tant, eixe excés d’edificabilitat es reequilibra compensant-lo l’empresa promotora –com a contrapartida– assumint algun espai públic que guanya la ciutadania. Amb aquesta fórmula ja s’ha executat l’hotel Caleia Gandia SPA que prompte obrirà les seues portes, amb una nova zona verda i una plaça oberta per tots que a partir d’ara podran gaudir els veïns.
Els mateixos promotors que han construït aquest hotel de la cadena Senator van traslladar en el seu dia a l’ajuntament que havien comprat uns terrenys en la Colònia Ducal –amb una discoteca morta i una piscina que ocasiona molèsties als veïns per la seua música ambiental–, i estaven disposats a fer allí un hotel de quatre estrelles. Una molt bona notícia per a la ciutat i una proposta que vaig veure amb molt bons ulls quan era coordinador general d’Urbanisme, perquè a Gandia li interessa sens dubte un projecte que aporta un plus de qualitat a l’oferta de la nostra platja.
Però, aquesta ordenança que vam crear, s’aplica en tota Gandia menys en la Ducal. En aquest sentit, aquesta colònia té una excepció motivada perquè se li reconeixen històricament una sèrie de drets adquirits en un espai determinat. Cal recordar que els seus carrers interiors i jardins no són d’ús públic i els propietaris els utilitzen com a un espai privat.
Per tot açò, amb la proposta del nou hotel, allò que es demana simplement és que la Ducal no siga una excepció a l’ordenança. O, dit d’altra manera, que siga l’excepció que confirma la regla. És a dir, els promotors no demanen que nosaltres, com a regidors, fem una excepcionalitat amb allò que ells proposen. Tan sols sol·liciten que la Ducal no siga una excepció, i que s’aplique allí el mateix que ja s’aplica a la resta de tota la ciutat amb l’ordenança d’hotels.
La decisió de suspendre l’excepcionalitat que té la Colònia Ducal és una mesura absolutament legal. En aquests moments, l’ordenança no es pot aplicar allí per eixa excepció que contempla el PGOU. Però el Pla General és també un instrument amb el qual els representants públics elegits democràticament tenen la legitimitat de decidir si volen incentivar hotels o no.
Es tracta d’una decisió totalment legítima que hauria de passar per un ple municipal. I, això sí, amb totes les garanties que pertoca, com ara el període d’exposició pública que finalitza aquest dilluns, on tothom pot dir la seua. No oblidem que l’Ajuntament de Gandia és una Administració garantista que reconeix els drets, tant dels propietaris com l’interés d’una iniciativa privada.
No obstant això, hi ha una gran diferència amb què nosaltres canviem el PGOU per a fer realitat una excepció –que també seria potestatiu i legítim– amb allò que es proposa: construir un hotel de cent habitacions en un espai que està urbanitzat, amb una ordenança en vigor que ja s’aplica en tota Gandia i amb una edificació que seria més baixeta de la que ja hi ha en la mateixa Colònia Ducal.
Recordem que s’alçarien dues altures més d’allò que ja hi ha actualment –una altura menys dels blocs d’apartaments i lluny de les deu altures que permet la normativa a la platja–. Curiosament, al mateix temps, al final de la platja Nord en el solar del xalet de Martinavarro es vol alçar una finca de deu altures –i tan sols amb apartaments, no amb un hotel–.
El nostre posicionament està clar: som coherents amb una ordenança que es va aprovar per unanimitat en la legislatura passada per a incentivar la implantació de nous hotels, perquè són una indústria aliada per a la nostra destinació turística i per als interessos generals de la nostra ciutat. Ni som especuladors, ni el nostre model és el de la massificació urbanística, ni estem fent cap actuació il·legal. Ni tampoc volem que es tombe la Ducal i es faça un “atemptat” contra ella, com podrien pensar alguns…
Amb aquesta mateixa coherència, defensem que es faça un hotel en la Ducal, agafant la mateixa mesura urbanística que la de l’hotel Caleia Gandia SPA de la cadena Senator, on es va adoptar un canvi en el PGOU que va tirar endavant per unanimitat. Per tot açò, la pregunta que llancem a aquells que ara van de “salvadors de la pàtria” és: per què van estar a favor en el seu moment de la proposta del Senator i, ara, de sobte es mostren contraris a la de la Ducal amb la mateixa ordenança?
Aquells als quals sempre se’ls ompli la boca parlant del “bé comú”, s’han clavat ells a soles en una contradicció i un camí sense eixida. No es pot canviar d’opinió de la nit al dia segons a qui li afecte una determinada mesura. L’urbanisme de Gandia no es pot fer a la carta, ni el poden decidir només els propietaris interessats.
Per això, hem de tindre una visió àmplia i reflexionar sobre que més l’interessa als gandians, en general, i també als veïns de la Ducal, en particular: tindre un hotel de qualitat i molts llocs de treball estables? O una hamburgueseria que no pare de tirar fum al balcó i un bar-piscina amb la musiqueta a tota castanya? Pla A o pla B?
Article d’opinió de Vicent Mascarell, regidor de Turisme i Platges de Gandia, publicat el 7 de febrer de 2021 a somgandia.com