La Fira i Festes de Gandia oferirà més de 120 activitats culturals i lúdiques per a tots els públics del 27 al 30 de setembre

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per la regidora de Cultura, Fira i Festes, Balbina Sendra, ha explicat les principals novetats i particularitats de la programació de la Fira i Festes d’enguany que se celebrarà a la nostra ciutat del 27 al 30 de setembre. Una programació dissenyada per consolidar el canvi de model que l’aferme com una festa oberta per a tothom, de carrer, participativa, dinamitzadora de l’economia local i que transcendix fronteres.

“Es tracta d’una Fira i Festes on hem volgut potenciar tot allò que funciona bé del model. És a dir, una Fira per fer millor el que ja estem fent molt bé en les darreres edicions i que ens han convertit en una de les Fires més importants de la Comunitat Valenciana”, ha declarat Prieto, qui ha informat que, en total, estan previstes 126 activitats per a tots els públics.

En concret, des del departament de Cultura s’han programat 41 funcions de teatre, concentrades majoritàriament al passeig de les Germanies amb companyies de qualitat que seran protagonistes de l’eix vertebrador de la ciutat, mentre que el teatre Serrano acollirà tres grans companyies com són Mayumana amb el seu ‘espectacle Impuls’, el musical ‘Friends’ i la companyia de circ EIA.

La música inundarà la ciutat amb 38 concerts que van des de la música més tradicional fins a l’electrònica, passant per tota classe d’estils musicals a diversos escenaris de la ciutat com són el Parc de la Festa, l’institut Maria Enríquez, la plaça del Mosset, el jardí de la Casa de la Marquesa, les places de la ciutat o el polígon Benieto. D’altra banda, els col·lectius i les entitats culturals també participaran dins de la programació. En concret, seran 16 entitats les que donaran a conéixer el seu treball durant els dies de la Fira.

Paral·lelament, la ciutadania i els visitants podran gaudir de 6 exposicions d’art i altres temàtiques entre les quals destaca l’exposició dedicada al gran pintor gandià Alex Alemany, que va morir el 2021, amb una visió retrospectiva pòstuma de la seua obra i la mostra pel 50 aniversari d’Ulls de Mussol, a les que se sumen 5 activitats al voltant del Tío de la Porra i on també estarà present l’Any Estellés amb espectacles de Miquel Gil i Andreu Valor.

També es contemplen 11 visites al nostre patrimoni monumental amb reducció en el preu de l’entrada, per facilitar l’accés a la ciutadania i més possibilitat d’horaris. D’altra banda, i com un dels pilars d’activitats de la present edició, s’han previst 9 activitats al voltant de la celebració del 550é aniversari del naixement de la duquessa Maria Enríquez.

En este punt, l’alcalde ha destacat la figura d’Enríquez com “una de les dones més singulars de la nostra ciutat que explica l’avanç d’una època d’esplendor cultural i de mecenatge on es van impulsar múltiples disciplines artístiques”, per això dins dels actes de celebració de l’efemèride, i en col·laboració amb la Seu Col·legiata, arribaran les relíquies de Sant Francesc de Borja. Serà la segona vegada que això passe en més de cinquanta anys i suposarà la preparació del jubileu de l’any 2025 convocat pel Papa Francesc.

“Enguany la Fira de Gandia serà històrica realçant el paper transcendental del nostre patró, perquè som una ciutat amb un gran patrimoni històric, artístic i cultural herència de la família Borja. Estem davant d’un fet excepcional, una forma d’engrandir la projecció de Gandia i relatar tot el conjunt de valors que són els que millor ens identifiquen com a ciutat”, ha declarat la primera autoritat municipal, qui ha explicat que la recepció de les relíquies se celebrarà al Pati d’Armes del Palau Ducal el divendres 13 de setembre i, que a continuació seran traslladades en processó fins a la Seu Col·legiata, on romandran fins al 30 de setembre.

A més, i dins dels actes de commemoració, el 20 de setembre tindrà lloc l’estrena del nou himne en honor a Sant Francesc de Borja en un concert extraordinari amb l’actuació de la Coral Catedralícia de la catedral de València i l’Orquestra de la UAM Sant Francesc de Borja de Gandia a les quals se sumaran visites guiades a la Col·legiata, el Palau Ducal i el Museu de Santa Clara.

D’altra banda, i com a colofó a la programació, l’alcalde ha revelat que el dia 29 de setembre, i amb entrada gratuïta, està prevista l’actuació de Juan Magán al parc de la Festa. Magán, reconegut DJ, productor, compta amb sis nominacions als Latin Grammy i els Premis Billboard, va ser el 2022 l’artista espanyol número u a Spotify Global i té més de tres bilions de reproduccions a YouTube. L’actuació es completarà amb ‘Los40 Urban Party’ amb una de les pistes de ball més grans i ‘Cachondeo Party’, una de les festes més de moda de la Comunitat Valenciana.

Com a conclusió, l’alcalde ha mostrat la seua satisfacció per la programació i ha destacat que abasta una gran varietat d’estils i gustos, pràcticament en totes les hores del dia. “Hem fet una Fira cap a una evolució del model que s’ha treballat intensament per part de l’Ajuntament i que, de segur, comptarà amb les ganes de viure-la de veïns i visitants; de vindre a Gandia i de tornar”, ha afirmat Prieto qui ha finalitzat la seua intervenció destacant que el nou model de Fira i Festes ha obtingut participacions massives per part de la ciutadania, turistes i visitants, ja que suposa “un espai de retrobament i de convivència on la gent és la protagonista del carrer”.

Per la seua banda, Sendra ha incidit que la ciutat es convertirà durant la Fira en un escenari de música, tradició, teatre i d’oci format per diverses zones que acolliran diverses activitats a la ciutat com són la plaça Major, la plaça Prado, el passeig de les Germanies, l’Escola Pia, el parc Ausiàs March, la plaça del Tirant, el recinte firal, l’institut María Enríquez o el Teatre Serrano, la Casa de la Marquesa, als quals se sumarà les programacions paral·leles dissenyades des del Palau Ducal, la Col·legiata o les Clarisses.

Sobre el Tio de la Porra, la regidora ha volgut agrair a l’Associació Cultural El Tio de la Porra per la implicació que ha tingut durant este estiu amb les cercaviles celebrades a la platja per mostrar als visitants el millor de les nostres festes i tradicions. “Els hem explicat el que som i la nostra cultura del comboi i esperem que siguen molts els que ens visiten durant estos dies”. Pel que fa a les inscripcions per participar en les bandes del Tio de la Porra, Sendra ha recordat que estan obertes fins al 9 de setembre i que el sorteig se celebrarà el dia 12. Com a novetat, la web oficial de la fira i festes incorpora un apartat on es pot recórrer la història de la festa des de 1951 i l’evolució tant de la festivitat com del Tio de la Porra.

D’altra banda, la Fira de les Atraccions estarà oberta des del 21 de setembre fins al 13 d’octubre sent els dies de preu reduït el 26 de setembre i el 13 d’octubre, a més de dos dies de fira inclusiva sense soroll el 4 i 12 d’octubre.

Per acabar, s’ha informat que la plaça del Mosset estarà instal·lada des del 20 de setembre.