La Generalitat premia a Gandia pel projecte de mobilitat sostenible ‘La Morada’ de la platja

Gandia s’alça com a referent i exemple en mobilitat sostenible en la Comunitat Valenciana pel projecte de La Morada‘. La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha entregat aquest matí els guardons de la V edició dels Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible de la Comunitat Valenciana. Uns premis on la Generalitat ha reconegut a Gandia per la iniciativa de ‘La Morada’ posada en marxa aquest estiu, i consistent en la restricció al trànsit del passeig marítim. La proposta de Gandia ha obtingut el segon premi després de ser valorada entre un total de 16 iniciatives que van presentar diversos consistoris en la categoria de poblacions de més de 50.000 habitants.

Aquesta mesura ha posat a l’abast de la ciutadania 3 quilòmetres en la primera línia de platja amb dos objectius clars. D’una banda, facilitar la distància social evitant la propagació de la Covid-19 en haver-se generat un nou gran espai a l’aire lliure, i per una altra, dinamitzar el sector de l’hostaleria, que ha pogut ampliar les seues terrasses. A més, aquesta acció va en la línia d’altres ciutats europees per a racionalitzar, pacificar i reduir la contaminació. “Hem de pensar el nostre futur, i la Llei de Canvi Climàtic ens obliga a les ciutats de més de 50.000 habitants, com Gandia, a establir zones lliures de contaminació mediambiental. Uns carrers sense cotxes són més humanes i amb més qualitat de vida“, ha argumentat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant.

L’alcaldessa, que ha participat en l’acte de lliurament de premis de manera telemàtica, ha agraït a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat el seu suport i reconeixement, “per valorar una iniciativa valenta i decidida com ‘La Morada’, en la qual s’ha guanyat espai per a la ciutadania i s’ha alliberat contaminació ambiental i soroll“. L’alcaldessa, que s’ha mostrat molt orgullosa en rebre en nom de la ciutat aquest guardó, ha assenyalat que aquest premi és “un èxit col·lectiu de tota Gandia, de la ciutat i del sector turístic“. Així mateix, Morant ha felicitat el regidor de Mobilitat i Trànsit de l’Ajuntament de Gandia, Nacho Arnau, per l’esforç i per posar en marxa el projecte que ara ha sigut premiat per la Generalitat.

Morant ha destacat el bon acolliment de la iniciativa per part de la ciutadania, “ja que des del primer moment la gent ha pres el carrer i ha gaudit del passeig d’una manera segura i amable“, i ha indicat que la restricció al trànsit en el centre històric de Gandia també es veurà reforçat amb ‘La Morada’. Morant ha explicat el perquè de la denominació de ‘La Morada’: “El color de Gandia és el morat. I vestir un espai per a la ciutadania era vestir-lo de ciutat i pintar-lo amb el color emblemàtic de Gandia. A més, ‘La Morada’ també significa ‘la casa’, que evoca espais amables i hospitalaris que conviden a viure la ciutat d’una manera diferent. La implantació havia de ser molt intuïtiva, senzilla i sense grans barreres, perquè la gent tinguera clar que arribava a un espai diferent guanyat els cotxes”.

La inauguració de la jornada ha sigut a càrrec del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i ha comptat amb la participació de la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat, María Pérez; la secretària general de Transports del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, María José Rallo; i la Directora General d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat, Roser Obrer, entre altres.

Els primers premis han sigut a Benidorm i València, per les rutes cicloturistes en el medi natural i la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, respectivament; i els tercers premis, a Castelló de la Plana i Elx, per la prestació del servei de transport a demanda en taxi compartit i el servei de transport compartit Elx-Taxi a pedanies.

Per la seua part, Nacho Arnau ha mostrat la seua satisfacció pel premi i ha recordat que abans de la posada en marxa del projecte el consistori va mantindre contacte amb les parts implicades i representants del sector per a treballar la proposta final. “Vam tindre una primera fase d’impacte visual on va caldre aportar molta informació i una segona on, una vegada assentat el projecte, començarem amb la posada en escena per a convertir a ‘La Morada’ a la casa de tots” “Aprofitem la conjuntura de la Covid-19 per a posar en marxa una mesura que compleix amb la Llei del Canvi Climàtic i que obligarà les ciutats de més de 50.000 a emprendre projectes semblants amb la finalitat de guanyar espais per a la ciutadania al mateix temps que es fomenten noves formes de transport menys contaminants“.

El regidor de Mobilitat ha afirmat que ‘La Morada’ s’ha demostrat com “una mesura apropiada que beneficia al conjunt de la ciutadania” i ha volgut agrair a tot l’equip de treball del consistori i dels serveis que es presten a la platja per “tot el treball que han realitzat durant tot l’estiu per a millorar el projecte dia a dia“.