La platja de Gandia hissa les banderes que la situen com a capdavantera per la seua qualitat ambiental i els serveis

La platja de Gandia lluïx un any més les banderes que en certifiquen la qualitat mediambiental i de serveis. Estes són, concretament, la Bandera Blava, Aenor: ISO 14001, Aenor: ISO 9001, Q-ICTE, S-Sostenibilitat, Qualitur, platja sense fums, Platja cardioprotegida i Ecoplayas. A l’acte d’hissada de les banderes hi han participat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, a més d’altres membres de la corporació municipal encapçalats per la regidora de Turisme, Platges i Promoció Exterior, Balbina Sendra, i responsables dels serveis que es presten a la platja.

Després de la hissada de banderes, Prieto ha mostrat la seua satisfacció perquè ja són 38 anys consecutius en què Gandia renova la bandera blava convertint-se així en una platja referent a l’àmbit nacional. “Hui és un dia important que visibilitza la qualitat de les nostres platges, la bona gestió dels serveis i la bona gestió ambiental al voltant del magnífic aparador que és la nostra zona d’arena”. També ha destacat que el consistori invertix anualment un milió d’euros a la zona d’arena i que des del març fins a pràcticament a finals d’octubre oferix tots els serveis d’arena a ple rendiment.

L’alcalde ha explicat que actualment són 9 les banderes que reconeixen a la platja Nord i que si se sumen els sis reconeixements de la platja de l’Auir i els tres que posseïx la de Marenys de Rafalcaid, la xifra puja a un total de 19. “Tot això ens posiciona com una ciutat líder i capdaventera a la Comunitat Valenciana i entre les platges d’Espanya, per la bona feina i per la referència que estem al turisme”.

En la seua intervenció, la primera autoritat municipal ha volgut agrair i valorar la tasca diària que realitza el personal de neteja, les brigades de manteniment, els agents de la Policia Local, les empreses contractistes i concessionàries de l’arena, el sector dels xiringuitos, el sector hoteler i el sector hostaler, etc. “Moltes vegades fan un treball que no es veu, però que és imprescindible per aconseguir fites com el rècord d’afluència que vam viure la setmana passada durant la nit de Sant Joan”.

El servei de salvament i socorrisme, així com el de bany adaptat que presta Creu Roja, també ha estat posat en valor per l’alcalde que ha afirmat que “els tres punts de bany adaptat em semblen una de les coses més boniques que es poden fer en una platja, que el bany siga per a tots”, i ha afirmant que amb estos distintius “estem expressant al turista i a la ciutadania que estos són els nostres segells que ens avalen, i que poden estar tranquils i segurs a la nostra platja perquè les seues aigües són bones, perquè respectem el medi ambient, i en definitiva perquè tenim una platja que es caracteritza per la qualitat”.

“Crec que som la millor certesa d’entre les destinacions turístiques i de les millors destinacions de platja d’Espanya per a vindre i el més important, per a tornar, perquè fidelitzar al turista sempre és el millor ingredient”, ha finalitzat l’alcalde.

LES BANDERES QUE RECONEIXEN LA QUALITAT DE LA PLATJA

1). BANDERA BLAVA, atorgada per ADEAC (Associació d’Educació Ambiental i Consumidor). La platja Nord de Gandia ha obtingut durant 38 anys consecutius un distintiu que premia la qualitat de l’aigua, la gestió ambiental, el salvament, la vigilància, l’accessibilitat, la neteja i l’educació ambiental. Només hi ha 7 platges a Espanya que, com Gandia, han rebut este guardó durant 38 anys consecutius (6 d’elles a la Comunitat Valenciana). A més, l’Auir ha obtingut per tercer any consecutiu esta bandera blava.

2). NORMA ISO 14.001, atorgada per AENOR, i garantia de gestió ambiental. Reconeix que les activitats a la platja seguixen controls mediambientals; que s’establixen mesures per pal·liar incidències; que es controla el consum d’aigua; el fem; que hi ha papereres per reciclar a l’arena; que l’aigua del bany és de qualitat i que totes les concessions que treballen a la platja col·laboren en la gestió responsable del medi ambient.

3). NORMA ISO 9.001, atorgada per AENOR. És una garantia de gestió de qualitat en tots els serveis prestats.

4). NORMA Q-ICTE, atorgada per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola.

5). S-SOSTENIBILITAT A PLATGES, atorgada per l’ICTE, sobre la gestió de la platja en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

6). BANDERA QUALITUR, atorgada per la Generalitat Valenciana a les platges que són distingides amb una Bandera Blava, Q o ISO.

7). BANDERA ECOPLAYAS, atorgada per l’Associació Mediambiental Ategrus. Acredita les millores que es fan a la platja Nord de forma anual.

8). PLATJA CARDIOPROTEGIDA. Certifica que l’existència de desfibril·ladors i que el seu manteniment és òptim. La Platja Nord va ser la primera platja del litoral espanyol a obtenir este guardó.

9). PLATGES SENSE FUM. La platja Nord s’ha adherit a la Xarxa Platges sense fum de la Generalitat Valenciana.

Paral·lelament, també s’han renovat enguany el Centre Blau de l’Aula Marjal Natura i el Sender Blau.