La recaptació de Gandia en mans de la Diputació deixa perdre quasi 2 milions d’euros en rebuts pendents de cobrament

El portaveu i secretari general del PSPV-PSOE en l’Ajuntament de Gandia, José Manuel Orengo, ha insistit hui en el “desastre econòmic” al que està portant a la ciutat el govern del PP conduït “per la incapacitat i la irresponsabilitat de Torró i Guillermo Barber”. Així, hui Orengo s’ha centrat en destapar les mentides del govern respecte a la recaptació d’impostos i la responsabilitat de Torró en el fet que Gandia haja de tornar a recórrer a un pla de rescat del govern d’Espanya.

Respecte al primer tema, i en relació a les declaracions realitzades per Torró a Ràdio Gandia on assegurava que la recaptació realitzada per la Diputació havia aportat 2,8 milions d’euros de rebuts pendents de cobrament, Orengo ha demostrat que aquesta xifra és ridícula respecte al que es venia recaptant en aquest mateix concepte quan era el consistori, amb l’OGIR, qui s’encarregava de la recaptació. Així, en 2009 es van recaptar 4.359.000 euros, en 2010, 5,2 milions y en 2011, 4.369.878,03 euros.

José Manuel Orengo durant la roda de premsa
José Manuel Orengo durant la roda de premsa

Orengo ha lamentat que, amb la cessió de la recaptació a la Diputació de València, “Gandia ha perdut quasi dos milions d’euros”, i ha criticat que “Torró negue la realitat, com si vivira en un altre món, i tracte de convèncer als ciutadans de que és un bon gestor”. Un fet que, per a Orengo, dista molt de la realitat “perquè Torró amb la seua irresponsabilitat, amb les polítiques d’amiguisme i faràndula, serà el responsable de portar a l’Ajuntament de Gandia a la fallida econòmica”.

És en aquest sentit on Orengo ha aprofitat per enllaçar amb la situació de “caos i desastre” del departament d’Economia de Guillermo Barber. I és que el portaveu socialista ha argumentat hui que Barber “no és capaç de treure uns pressupostos per a 2013 perquè no està capacitat per a fer-ho després d’haver incomplert els punts més importants del Pla Econòmic i Financer (PEF) que ell mateix i el seu govern van aprovar el passat mes de març, fa poc més de 8 mesos”.

Orengo ha recordat que aquell PEF es va realitzar de cara al govern d’Espanya per tal de poder rebre el Pla de Pagament a proveïdors (amb el qual es pagaven 60 milions d’euros dels quals els socialistes sospiten que més de la meitat eren dels primers sis mesos de Torró en el govern), i era el document que marcava el camí que havia de seguir Gandia en els propers 10 anys per tal de poder fer front a totes les seues obligacions. Doncs només huit mesos després, el govern de Gandia “s’ha desviat tant d’aquest camí, incomplint la fulla de ruta, que ara es veu obligat a recórrer a un segon pla de rescat de Rajoy”.

Així, si el PEF indicava que les taxes i els preus públics anaven a pujar un màxim d’un 2%, hem vist com ens han pujat els impostos molt per damunt d’aquest límit. Si el PEF indicava que en el capítol de despeses l’Ajuntament es gastaria en 2013 24,6 milions, l’esborrany dels pressupostos indica un gasto de 27,4 milions. Si el PEF indicava que es reduiria el cost de la recollida del fem en un 30%, no s’ha reduït ni un euro. Si el PEF indicava la creació d’una central de compres, a data de hui “ni està ni se l’espera”. I si hi havia prevista venda de sòl patrimonial per a fer front a amortitzacions del deute, només s’ha venut una tercera part del que s’havia previst i els diners s’han destinat a la Citroën.

Per això, Orengo ha assegurat que “és responsabilitat d’aquest govern i de les seues nefastes gestions que no s’haja seguit allò que se li va dir al Ministeri que es faria” i ara s’obliga a Gandia a acudir al nou pla de rescat perquè “Torró i Barber prefereixen pagar-li la hipoteca al propietari de la Citroën abans que el deute i les obligacions amb bancs i proveïdors”. I és que Orengo ha recordat que en març, quan s’aprova el PEF, “el govern ja sabia quin era el deute amb els bancs i va fer un projecte per a fer-li front, però ara no li val perquè s’ha gastat els diners en altres coses, incomplint el seu propi projecte”.

Per tot això, Orengo ha demanat “un canvi de rumb urgent amb la destitució de Guillermo Barber i el nomenament d’un substitut que siga una persona de pes polític que no tinga com a única carta de presentació ser un manat de Torró”.