La subestació elèctrica de Sanxo Llop entrarà en servei en 2022 amb una inversió de 17 milions

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Rebeca Torró; i la delegada regional de Red Eléctrica de España, Maite Vela, han comparegut hui en roda de premsa per a anunciar que la subestació elèctrica de Sanxo Llop entrarà en servei en 2022 després de rebre l’autorització pertinent per part de la Generalitat Valenciana. Un projecte que compta amb una inversió global de més de 17 milions d’euros, incloent la futura línia d’alimentació de 220 KV, i que permetrà el desenvolupament econòmic i industrial de la comarca i acabarà amb les necessitats energètiques de les empreses.

Durant l’anunci també han estat presents el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete; el president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Voro Femenia; el president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur; a més d’altres representants empresarials i els tècnics municipals que han treballat en el projecte, Josep Blasco i Ximo López.

La subestació de Sanxo Llop és una infraestructura inclosa en el Pla de Desenvolupament de la Xarxa de Transport d’Energia Elèctrica 2015-2020 que servirà per a incrementar la potència de la xarxa de distribució de la zona. Ocuparà una superfície aproximada de 7.300 metres quadrats i es construirà amb tecnologia compacta, allotjant les instal·lacions a l’interior d’un edifici, la qual cosa permetrà la seua integració visual en l’entorn. A més, l’edifici podrà absorbir noves ampliacions per a garantir en el mitjà i llarg termini les necessitats futures. Està previst que les obres generen una trentena de llocs de treball directe.

“Hui és un dia per a felicitar-nos d’esta gran notícia per a la ciutat i la comarca”, ha expressat Diana Morant, qui ha recordat que l’impuls definitiu a este projecte es va produir fa un mes durant una reunió en el Palau de la Generalitat entre el president Ximo Puig i la presidenta de Xarxa Elèctrica d’Espanya, Beatriz Corredor. “Hem d’agrair la sensibilitat de Red Eléctrica per a desbloquejar esta actuació de gran importància per a Gandia i la Safor i hem d’agrair també a la Generalitat per complir el seu compromís. Comptem amb administracions que han sabut actuar i que han escoltat les reivindicacions dels municipis de la nostra comarca i del sector empresarial”.

Durant la seua intervenció, l’alcaldessa ha recordat que este projecte es treballa des de fa molts anys, concretament en 2005 quan es decidix la ubicació estratègica definitiva del nou hospital comarcal i es desenvolupa en plena expansió econòmica un sector que havia de tindre una subestació. “La ciutat que tenim hui dia està configurada per les decisions encertades preses fa anys. I, hui, en el present, també hem de saber forjar els fonaments per a construir el futur i projectar-nos com a ciutat, en un moment en què la inversió pública és absolutament necessària. Gandia vol continuar sent una ciutat atractiva on invertir i vol continuar exercint el seu lideratge comarcal. I, amb este necessari projecte, fem un pas endavant cap al progrés de la nostra ciutat i la nostra comarca. Amb esta nova crisi que estem vivint, fer inversions i obres com esta, és deixar per a futures generacions una comarca i una ciutat més competitiva, més ben preparada i més resilient”, ha indicat.

Un altre aspecte que s’ha posat en valor durant la compareixença ha sigut que en tindre garantit el subministrament elèctric, el polígon de Sanxo Llop es convertirà en un pol d’atracció per a la implantació de noves empreses i indústries que ajudarà també a revitalitzar l’economia i crear ocupació, al mateix temps que facilitarà el creixement de les empreses que ja estan funcionant en la zona.

Morant ha indicat que este projecte és una demostració més que Gandia és una plaça estratègica fonamental per a la Generalitat en matèria de desenvolupament industrial, i ha recalcat que són molts els projectes aconseguits, com la liberalització de l’AP-7 o el desbloqueig de la CV-60.

Així mateix, l’alcaldessa ha declarat que mai s’havia invertit tant en la millora i modernització dels nostres polígons industrials com es va fer en la passada legislatura. Unes actuacions van suposar una “autèntica revolució industrial que es veurà accentuada, completada i millorada durant la present legislatura amb la subestació elèctrica”.

Per la seua banda, Rebeca Torró ha recordat que fa un any “vam adquirir el compromís durant la Gala FAES de poder signar esta autorització, i hui estem posant en valor una gran inversió i les possibilitats de desenvolupament que s’obrin a la comarca, que veu com se satisfà la seua necessitat energètica, la qual cosa permetrà la recuperació econòmica amb majors garanties. En esta mena de qüestions vitals, les administracions hem d’implicar-nos per a solucionar aspectes que, com en este cas, estaven estancats des de fa dècades”.

Maite Vela ha volgut agrair la coordinació amb la Generalitat Valenciana, així com la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia i associacions empresarials de la comarca, que ha permés “avançar este projecte i accelerar una inversió estratègica que impulsarà la transició energètica i la recuperació econòmica de la regió. L’energia elèctrica és bàsica i suposa un factor de competitivitat per als territoris que possibilita el desenvolupament econòmic, l’atracció i la creació de noves empreses. El nostre objectiu és que les obres es desenvolupen el més ràpid possible i que la ciutat i la comarca compten amb esta nova infraestructura bàsica per a poder continuar desenvolupant la seua indústria i millorant la qualitat del subministrament a la població en general”.

Juan Pablo Tur ha celebrat que, després de diverses dècades, es posa solució a una reclamació històrica i ha posat en valor el treball realitzat des de FAES al llarg d’este temps. “Hui és un dia que ha de servir d’exemple per a demostrar que treballant en conjunt s’aconseguixen més coses. El que compta en la vida són els fets i hui és un dia on veu la llum un projecte clau per a la comarca. Cal agrair als tècnics, empreses i administracions tot el que han fet per a arribar a este punt”.

Voro Femenia ha qualificat la notícia de “molt important”, ja que “els pobles al sud de la Safor el sol·licitaven des de 2006. Hem de felicitar-nos tots perquè era una infraestructura precisa per al desenvolupament de tota la comarca”.