La web municipal de Gandia se situa com a una de les més transparents de la Comunitat Valenciana amb un 96% de compliment

L’Observatori de Governança, Transparència i RSC de la Universitat CEU Cardenal Herrera farà lliurament demà dijous, en el paranimf del Campus d’Alfara del Patriarca, del segell Infoparticipa 2020 a l’Ajuntament de Gandia, en ser un dels consistoris més transparents en pàgines web municipals de la Comunitat Valenciana. El consistori gandià ha assolit un 96% de compliment en complir 50 dels 52 requisits que s’exigeixen per a atorgar aquesta distinció. Una acreditació que aquest Observatori concedeix juntament amb el Grup d’Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El regidor de Govern Interior i Coordinació Administrativa, Nacho Arnau, ha volgut agrair aquesta distinció recordant que l’actual alcalde i antecessor en el càrrec, José Manuel Prieto, “ja es va marcar com a prioritat bàsica en la gestió municipal la transparència màxima de la web municipal”. Arnau també ha reconegut l’esforç que ha dut a terme el personal tècnic municipal per a aconseguir aquest segell, i ha afegit que “aquesta distinció ens dóna empenta per a seguir treballant i millorant, més encara si cap, la transparència, l’accés a la informació pública i les normes de bon govern, eixos fonamentals de la nostra acció”.

Onda, amb 51 indicadors, és l’ajuntament de la Comunitat Valenciana que compta amb un major percentatge de compliment (98%). Seguit ben a prop per Gandia, València, Elx i Castelló de la Plana que, amb 50 indicadors, aconsegueixen un 96% de compliment. Dénia, amb 47 indicadors (90%), i Rafelbunyol, amb 45 indicadors i un 86% de compliment, completen la llista dels ajuntaments que demà rebran el segell Infoparticipa 2020.

Dels restants ajuntaments de la Comunitat Valenciana, només 39 superen el 50% d’indicadors de transparència: 21 són municipis de València, 9 d’Alacant i 9 de Castelló. Altres 138 webs municipals compleixen entre el 25 i el 49% dels indicadors de transparència analitzats i 365 estan encara per davall del 25% de compliment. És a dir, el 92,8% dels ajuntaments valencians suspenen en transparència.

La majoria dels municipis de menys de deu mil habitants no compleixen amb el 50% dels indicadors analitzats, la qual cosa suposa més del 80% dels suspensos municipals en transparència. Per això, segons destaquen els investigadors de l’Observatori de Governança, Transparència i RSC de la CEU UCH autors de l’anàlisi, la transparència continua sent un assumpte pendent per a gran part dels ajuntaments.

Cal destacar que la web municipal de Gandia ja va obtenir una menció en la segona convocatòria dels segells Infoparticipa que va tindre lloc en 2019. L’Informe sobre la transparència local en la Comunitat Valenciana (2019), que acaba de ser editat per Tirant Humanitats, serà presentat també durant l’acte d’aquest dijous.