L’Ajuntament de Gandia aconseguix minimitzar l’impacte de l’extracció d’arena que Costes iniciarà el pròxim dilluns

La Direcció General de Costes iniciarà dilluns que ve el procés d’extracció d’arena de la platja de Gandia per a contribuir a regenerar les platges del nord i sud de la comarca afectades pels darrers temporals. Esta actuació és causada per la declaració d’urgència realitzada pel Ministeri de Transició Ecològica i que havia estat sol·licitada per la majoria de partits polítics dels municipis afectats.

En el cas de Gandia, l’ajuntament va presentar al·legacions a este procés d’extracció, basades en els informes de diversos departaments del consistori, ja que la idea inicial de la Direcció General de Costes era que els treballs es prolongaren durant més mesos, en plena temporada turística, i que a més s’executaren entre la zona compresa entre els carrers Illes Canàries i Ribera Baixa.

Gràcies a estes al·legacions i a la gestió i la implicació directa de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i del regidor de Turisme i Platges, Vicent Mascarell, s’ha aconseguit, d’una banda, el compromís de Costes de reduir el temps d’extracció a poc més de dues setmanes i, d’altra banda, esta gestió ha permés que l’actuació es duga a terme al tram comprés entre els carrers Castella i Lleó i Ribera Baixa, evitant l’afecció a la platja urbana i a tots els serveis d’arena que ja es presten actualment.

Sobre esta actuació, l’alcalde José Manuel Prieto ha declarat que “entenem que hem d’albergar esta extracció des d’una postura solidària. Nosaltres i Xeraco tenim sorra que altres necessiten”, i ha puntualitzat que cal posar en marxa solucions d’envergadura per a revertir esta situació.

La primera autoritat municipal ha afirmat no entendre la declaració d’emergència i que l’actuació es faça en estes dates. “Tots els mesos d’hivern són millors per a estos treballs i això ho sap la Demarcació de Costes. Tot i això, gràcies a les pressions i les gestions de l’ajuntament s’ha aconseguit evitar una extracció molt més llarga en el temps i que haguera afectat un tram de platja més ampli amb els problemes i les pèrdues que això hauria suposat per al sector turístic. Finalment, se’ns ha fet cas i tindrem una actuació menys agressiva i que respectarà tots els criteris ambientals”.

Per la seua banda, el regidor socialista Vicent Mascarell ha destacat que “mantenim quasi tres quilòmetres de platja amb tots els serveis en marxa i tenim el compromís de Costes que el tram de platja on s’actuarà estarà en perfecte estat pel mes de juny. Tenim un problema en algunes platges del nostre entorn i Gandia tornarà a demostrar que és solidària i encara més quan es tracta d’ajudar municipis veïns que patixen les conseqüències del canvi climàtic”.