L’Ajuntament i l’AECC impulsen el II Repte Solidari ‘Un llibre, una exposició’ 2020

La regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, acompanyada de lesescriptores i poetes Adriana Serlik i Anabel Llopis, i de la presidenta de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) Gandia, Maribel Codina, han presentat el II Repte Solidari ‘Un llibre, una exposició’. El projecte, a benefici de l’AECC, va nàixer l’any passat amb un llibre d’Adriana Serlik, i enguany continua el repte amb un altre poemari, ‘Viratge’, d’Anabel Llopis, amb pròleg de Juli Capilla i l’aportació desinteressada de 16 artistes, il·lustradors i fotògrafs de la nostra ciutat i comarca, que exposaran del 18 de desembre al 17 de gener de 2021 a la Sala Carroç i Centelles del Palau Ducal dels Borja de Gandia.

“És d’agrair que, tot i que estem vivint uns moments molt durs, este projecte tant il·lusionant haja pogut veure la llum per segon any consecutiu, tendint ponts entre la literatura (poesia) i el món de les arts plàstiques. No podem oblidar que el principal repte d’esta iniciativa és sempre la vessant solidària a benefici de l’AECC, amb il·lustracions i fotografies que seran exposades i després posades a la venda per a recaptar quant més diners, millor. Per tant, podem dir que també és una bona oportunitat per a poder tindre una obra important en les nostres cases i col·laborar amb una bona causa”, ha assenyalat la regidora socialista.

Gil ha recordat que, tot i la pandèmia de la covid-19, hem de ser conscients que la lacra del càncer continua i calen molts esforços en investigació. Encara que en les últimes dècades les xifres de supervivència han anat millorant progressivament, el càncer encara és responsable de la mort de huit milions de persones cada any al món, de les quals 110.000 són espanyoles. Però hi ha senyals d’esperança, almenys per part de la societat civil, amb projectes com aquest segon repte solidari. Un bon exemple també és el de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) que, entre altres objectius importants, està lluitant per a aconseguir més recursos perquè els investigadors del càncer tiren endavant amb el seu treball. Perquè necessiten molta ajuda per a poder dedicar-se en cos i ànima a buscar i trobar noves estratègies per a detectar abans i amb major precisió la presència d’un càncer”, ha destacat.

Per la seua banda, Serlik ha posat de manifest que, tot i l’èxit del primer repte, enguany, a causa de la pandèmia, “no podíem imaginar que la gent tinguera tantes ganes de col·laborar-hi; moltíssims artistes i il·lustradors joves que han realitzat les obres des del confinament”.

 

‘VIRATGE’

“Viratge parla d’aquelles situacions que suposen un abans i un després en la nostra vida: una malaltia, la mort d’una persona estimada, el desamor, el maltractament, la crisi, esta pandèmia que ara vivim… Però no volia que fóra una poemari trist; tot el contrari, parle d’estes situacions, però també de com reviscolem i continuem lluitant per a superar-les”. Anabel Llopis ha agraït a les persones que han propulsat este segon repte solidari, especialment a Adriana Serlik, “que pensaren en mi per a posar la paraula en este poemari. Ha estat un plaer treballar en la creació de cada poema pensant que tot seria per una bona causa, ajudar a l’Associació Contra el Càncer de Gandia”.

No ha estat sola en este procés creatiu; l’han acompanyada un bon grapat d’artistes de la Safor, els quals, inspirats en algun dels poemes han fet la seua pròpia obra, i que estarà també a la venda a benefici de l’associació contra el càncer: Alba Llopis, Àlex Oltra, Amanda Cerdà, Ana Santieri, Ausiàs Estrugo, César Blay, Cristina Jordà, Erika Landfors, Esther Mengual, Imma Bononad, Irene Moreno, Lydia Villarmín, Natxo Francés, Noel Sánchez, Salva Mascarell i Silvia Martínez, esta última, autora també de la portada de poemari. També hi ha col·laborat: Amics de la UPG, Ingenioh Comunicación, Jordi Giménez Ferrer, Lluís Romero Quiles, a més del Departament de Cultura i de la Regidoria de Sanitat i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia.

‘Viratge’ es pot trobar a la venda en les llibreries de la ciutat, a la seu de l’AECC Gandia (i a les seues xarxes socials). Finalment, Codina ha agraït la col·laboració de totes i tots en aquest segon Repte Solidari ‘Un llibre, una exposició’, a benefici de l’AECC.