El regidor de Govern Interior i Coordinació Administrativa, José Manuel Prieto, i l’edil d’Economia i d’Hisenda, Salvador Gregori, han presentat este matí en roda de premsa els Terminals Punt de Venda (TPV) que l’Ajuntament de Gandia ha implantat a les oficines d’informació i registre municipals amb l’objectiu de modernitzar els servicis administratius i d’agilitzar els pagaments tributaris de la ciutadania de manera telemàtica amb targeta. S’han instal·lat dotze TPV’s a les oficines d’informació del Gandia i del Grau i altres cinc entre les dependències de la Universitat Politècnica de València i l’àrea d’Esports.
Este sistema de pagament “permet implantar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a l’Administració, una modernització que suposa un avanç en simplificació de processos, un estalvi de temps i de costos i un avanç en la eficàcia administrativa d’este ajuntament que reclamava la nostra ciutadania perquè no tingueren que acudir al banc per a fer el pagament d’un tràmit administratiu”, ha destacat Prieto. Estos terminals agilitzen les gestions tributàries de la ciutadania amb una targeta de crèdit o dèbit ja que el pagament “arriba a la institució de manera automàtica mitjançant el sistema de ‘Quadern 60’ a l’aplicació de gestió de cobraments i la aplicació genera un justificant que s’incorpora al expedient personal del ciutadà o ciutadana per a la seua tramitació”, ha explicat l’edil socialista.
Amb esta innovació, “l’assistència ciutadana, que s’ha intensificat als últims tres anys, es convertix en una atenció integral que permet a la ciutadania tindre tota la tramitació administrativa completada, una pota que quedava pendent i que ara s’incorpora al sistema administratiu de l’Ajuntament gràcies al treball dels departaments d’Hisenda i Informàtica”, ha incidit el responsable de Coordinació Administrativa.
Per últim, Prieto ha aclarit que al mòdul d’autoliquidació present a la web municipal, els usuaris també poden generar la carta de pagament sense desplaçar-se perquè eixe pagament arriba a la aplicació municipal de cobraments de manera automàtica.
Per la seua part, Gregori ha recalcat la importància d’esta nova metodologia de pagament tributari perquè “agilitza les gestions amb l’Administració de persones que no tenen els mitjans corresponents per a fer-ho de manera telemàtica o d’altres que desconeixen la dinàmica digital per estar en una franja d’edat avançada”. D’esta manera, poden acudir a les terminals de les oficines on hi poden generar el pagament de manera directa de la mateixa manera que poden fer-ho al web de l’ajuntament sense necessitat d’apropar-se al banc.
Respecte a la dinàmica del pagament mitjançant sistema TPV, l’edil d’Hisenda ha especificat que “el codi de barres del model 460 de recaptació tributaria identifica el concepte a pagar i eixa recaptació es comptabilitza automàticament a través de fitxers bancaris. Per tant, es tracta d’una millora en la gestió administrativa econòmica, oferix més eficiència en la utilització de recursos i, sobretot, facilita a les persones la gestió que fa el propi Ajuntament i que culminarà en eixa oficina d’atenció integrada que permetrà que la gent isca de les dependències municipals amb la majoria dels tràmits fets”.
Els pagaments que es poden gestionar a través d’esta nova metodologia són les següents:
- Taxa Bodes;
- Taxa Proves selectives,
- Taxa Llicència Autotaxi;
- Taxa Documents administratius;
- Taxa Espectacles o Transports;
- Taxa Llocs, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries al carrer i ambulants;
- Taxa Obertura establiments;
- Taxa Cementeri;
- ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) ;
- Rases;
- Ocupació via pública;
- Taxa Retirada vehicles;
- Taxa Establiments municipals;
- Taxa Plusvàlues;
- Cànons;
- Fiança Obres;
- Fiança en general,
- Taxa instal·lacions elèctriques, i
- Taxa 1,5% Empreses explotadores de Serveis