L’alcalde de Gandia apel·la a “construir una societat plenament igualitària” en el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

No hi haurà transformació justa ni futur si no sumem el talent de les dones a la revolució tecnològica que està en marxa. Necessitem el seu enginy per crear un demà millor; més pacífic i solidari; més amable amb les persones i amb el medi ambient; i amb més ocupació de qualitat. Construir una societat plenament igualitària des de la infància és el nostre repte inajornable”.

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, amb aquest missatge, ha obert aquest matí el fòrum organitzat per Las Provincias, el Campus de Gandia de la UPV, i en què ha col·laborat l’Ajuntament de Gandia, amb motiu de la celebració del Dia internacional de la Dona i la xiqueta en la Ciència, i que ha tingut lloc al centre acadèmic.

A l’acte hi han assistit la secretària autonòmica d’Universitats, Maria Esther Gómez; el director general de Ciència i Investigació, Rafael Sebastián; el director del Campus, Jesús Alba; representants de ‘Las Provincias’ i membres de la corporació municipal. En la seva intervenció, Prieto ha incidit en la importància de visibilitzar el paper de la dona a la ciència i de fomentar les vocacions científiques de les xiquetes.

En aquest sentit, ha fet referència a la lleonesa Sara García, biòloga molecular que a finals del 2022 va ser seleccionada, en qualitat de reserva, per l’Agència Espacial Europea i que fa uns mesos va visitar Gandia per inaugurar un mural dissenyat per l’artista Yuda a el col·legi Cervantes sota el títol ‘Dones de Ciència’. Com Sara García, “les xiquetes, igual que els xiquets, han de poder ser allò que vulguin ser; i mai, ningú, no ha de posar traves als seus somnis”, ha remarcat l’alcalde.

La primera autoritat municipal ha posat en valor l’educació com a eina “per promoure la col·laboració entre administracions, el món educatiu i empresarial, i involucrar la societat civil en l’afany d’acabar amb els estereotips de gènere”. A més, va remarcar els avanços que s’estan produint a l’àrea de la R+D+I, on el 43% de la comunitat científica està formada per dones encara que només 1 de cada 4 ocupa llocs de lideratge.

L’alcalde també ha parlat d’aspectes com la intel·ligència artificial com a tecnologies que “ens poden ajudar a avançar també en igualtat” i ha destacat que “la bretxa de gènere continua sent una realitat, per això la importància de seguir afavorint també la divulgació de les eines digitals, i la formació en competències digitals entre les dones i des de la infància”.

Gandia compta amb un projecte molt rellevant: Urbalab de Gandia esdevindrà un Centre de Capacitació Digital, on s’impartirà formació en Tecnologies Habilitadores Digitals, Informació i Alfabetització Digital, Creació de continguts digitals, etcètera, per aconseguir adequar les competències digitals de la població. L’alcalde també ha repassat altres projectes com, per exemple, el hub Districte e-Health, que contribuirà a donar més visibilitat a la dona en l’àmbit de la innovació científica i tecnològica.

“Gandia és una ciutat igualitària, culta, educadora i universitària; és Ciutat de la Ciència i la Innovació; i no deixarem de treballar per despertar les vocacions científiques i tècniques de les xiquetes. Ho estem fent impulsant polítiques educatives inclusives i promovent models femenins a l’àmbit científic. A més, treballem en col·laboració amb institucions educatives i col·lectius socials per crear un ecosistema que recolze la igualtat”, ha argumentat Prieto.

Per acabar, el primer edil ha volgut transmetre a les xiquetes “que no tinguen por. Que són imprescindibles. Que la nostra ciutat, el nostre país, Europa, el món sencer… les necessita hui més que mai”.

Després de la intervenció de l’alcalde i del director del Campus, que va realitzar una radiografia sobre les carreres ofertes al Campus i els percentatges de les alumnes que les cursen, va tindre lloc una taula rodona amb la participació de la directora acadèmica del Grau de Tecnologies Interactives, Sandra Sendra; la secretària autonòmica d’universitats; la directora de Dinapsis València, Cristina Baixauli; i la directora del departament de Sistemes d’Optimització Intel·ligents d’ITI, Adela Ruiz. El debat ha estat moderat per la periodista Maria Josep Carchano.