Gandia 3 de setembre 2018.- L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha mantingut una reunió este matí amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Alcalde, per a fer un seguiment de primera mà sobre els treballs que es van a desenvolupar de manera urgent en els barrancs afectats per l’incendi que es va iniciar en LLutxent el 6 d’agost i que va cremar mil hectàrees del terme municipal de Gandia.
Aquest encontre, dins de l’alt grau d’interl·locució que s’està portant a terme entre l’alcaldessa amb administracions superiors, s’ha produït sols una jornada després que el Govern Central anunciara que, a través de la Direcció General de l’Aigua del Ministeri de Transició Ecològica, havia aprovat obres d’emergència per a la zona afectada pel foc per un import de 650.000 euros.
En aquest context, i com que l’actuació en els barrancs és un assumpte que han estat treballant conjuntament, Manuel Alcalde ha compartit amb l’alcaldessa l’informe de proposta de sol·licitud de declaració d’emergència per a l’execució d’actuacions per a la reparació dels danys al domini públic hidràulic causats en llits de les conques del riu Serpis. Un document que recull tant els danys com els treballs que es van a realitzar.
Morant, durant la reunió, ha demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer especial sensibilitat i atenció per a tot el barranc de Gandia en ser aquesta ciutat terme de la seua desembocadura; una petició que, segons ha afirmat Alcalde, serà atesa.
Els danys ocasionats a barrancs dels termes de Gandia (barranc de Beniopa, Borrell, Caldereta, Verd); Pinet (barranc Castellet, Vinxavella i Les Lloses) i Llutxent (Gota, Rafal i Balaguer) com a conseqüència de l’incendi, són principalment acumulacions d’elements obstructius, com restes vegetals cremats; despreniments i erosions de marges i riberes; i la desaparició de la protecció de la capa vegetal.
Les actuacions previstes per a pal·liar aquests danys són la reparació i neteja dels llits afectats mitjançant la retirada de tot el material vegetal cremat així com la reparació d’erosions i danys. També es planteja la retirada dels arbres afectats situats en domini públic hidràulic i l’esbrosse del material vegetal cremat i la seua retirada. Es plantaran espècies de ribera i es construiran elements de control de l’erosió. Aquestes actuacions començaran abans d’un mes.
L’alcaldessa de Gandia ha realitzat una valoració molt positiva de la reunió amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer: “Continuem traslladant la veu dels veïns a administracions superiors i continuen arribant bones notícies per part dels governs autonòmic i central, i a més, amb molta celeritat. Com hem fet des del primer moment, seguirem treballant de manera incansable per reparar mediambientalment els danys ocasionats pel foc i per recuperar la normalitat com més prompte millor”.
Diana Morant ha agraït la proximitat mostrada per Manuel Alcalde, que a petició de Gandia s’ha apropat a la ciutat per a tractar aquest tema “que tant ens està ocupant en les darreres setmanes“.