Les biblioteques de Gandia recuperen la normalitat transformades en espais segurs enfront de la covid-19

El regidor responsable de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), José Manuel Prieto, acompanyat del cap de Biblioteques Públiques de Gandia, Toni Ordiñana, han fet un balanç dels primers mesos de funcionament de la xarxa de Biblioteques de Gandia, després del tancament durant el confinament i, posteriorment, l’habitual als mesos d’estiu. En primer lloc, Prieto ha destacat que es reprenen les activitats de forma habitual i ha reivindicat les biblioteques com a espais segurs. “Cal recordar que les biblioteques van ser un dels primers serveis municipals en obrir les seues instal·lacions i en oferir serveis presencials en la nova normalitat. Hi estem aplicant els protocols anti-covid-19 d’una forma rigorosa, sistemàtica i segura  que va més enllà inclús del que marca la normativa vigent el que fa les biblioteques espais segurs”, ha destacat.

Des de la reobertura de les biblioteques i passat l’estiu amb la realització de d’activitats i tallers no s’ha produït cap incidència, situació de risc ni de conflicte, ni cap contagi. Ni entre lectors ni personal. Les biblioteques són espais segurs: fluxos de circulació de públic, restricció d’aforament, distància de seguretat, informació, desinfecció i neteja reforçada, ventilació, quarantena dels llibres, provisió de gel mascaretes i guants per al públic en diferents punts. “Per això, seguint de forma escrupolosa el pla de contingència elaborat per les biblioteques, seguim endavant amb la proposta de les noves accions: activitats d’animació als barris, Grups de conversa, Club de lectura, Dones Sàvies III, Un passeig per la Història de Gandia, Preparació per al exàmens de la JQCV, presentacions de llibres, Mocadorada de Sant Donís … més les visites escolar que anem reprenent de forma progressiva i en diferents formats: visita dels alumnes a la Biblioteca, visita de la bibliotecària als centres, visites virtuals”, ha indicat l’edil socialista.

Cal destacar que les xarrades i conferències en esta nova temporada, a més de presencials podran seguir-se en streaming per les xarxes socials de les biblioteques, amb la novetat d’inversió extra de 15.000 euros provinent del romanent de tresoreria per a l’adquisició extraordinària de llibres per tal d’ajudar al sector editorial, llibreters i un revulsiu per a les biblioteques”.

“Hem fet una anàlisi comparativa per valorar l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 a les Biblioteques de Gandia.  Per fer-ho, hem comparat períodes de març a setembre entre 2019 i 2020. Amb el confinament el indicadors de rendiment bibliotecari: préstecs, públic, activitats, nous carnets, òbviament s’han desplomat. La comparativa del període de març a setembre és evidentment molt superior durant 2019 en tots i cadascun dels indicadors, sent el descens de l’activitat al voltant del 50%”, ha explicat Ordiñana.

Des de la reobertura del servei de biblioteques, s’hi anat recuperant l’activitat de forma progressiva. Destaca l’increment en la dotació per a fons bibliogràfic i per tant l’increment en les incorporacions de nous llibres. Això, més l’esforç de  l’equip, les mesures de prevenció,  les activitats,… ha fet que arribat  el mes de setembre les biblioteques hagen recuperat el nivell de préstecs del l’any passant indicant una recuperació en l’activitat i l’ús de les biblioteques i el nivell d’usuaris de les biblioteques, així com les altes de nou socis s’aproximen molt als nivells de 2019 confirmant una tendència a l’alça continuada des del mes de juny.