El regidor de Falles, Adrián Vila, i el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, han anunciat hui les novetats que hi haurà enguany al calendari d’activitats amb motiu del nomenament de la celebració josefina com a Festa d’Interés Turístic Nacional.
La primera tindrà lloc demà, dissabte 3 de febrer, amb la Crida. Durant els minuts previs que les falleres majors entren a la plaça Major, hi haurà un espectacle de llum i so que entretindrà el públic fins que arrenquen els discursos. També hi ha previst un espectacle pirotècnic. El president de la Federació ha explicat que “una vegada superada la pandèmia, hem apostat per tornar a esta línia que vam començar ja fa set anys amb la projecció d’un videomapping com a preludi a la Crida”. A més, ha afegit que, esta vegada, serà un espectacle el que farà que la plaça estiga ambientada “des que arribe la primera comissió, fins que comence l’acte central”.
Una altra de les propostes passa per una cerimònia, encara sense data, en què es retrà homenatge als fallers més veterans de les comissions gandianes.
Com ha esmentat el regidor, també s’hi afegirà una mascletà a les que ja tenen lloc actualment. Esta serà el divendres 15 de març al parc de l’Estació.
“Amb estes iniciatives, hem volgut recuperar una de les propostes que es van dur a terme quan vaig entrar com a president: reforçar els actes tradicionals”, ha assenyalat Gadea.
Finalment, Vila ha destacat la creació d’un nou logotip que la Federació ha preparat especialment per “donar a conéixer el reconeixement i posar-ho en valor”.
PROGRAMA FESTIU
Pel que fa a l’organització general del programa festiu, el regidor socialista ha recordat que el calendari seguirà el 8 de febrer amb la gala de curtmetratges fallers, el 16 de febrer amb els premis del concurs de teatre Ligorio Ferrer, el 18 de febrer amb la cavalcada, el 24 de febrer amb la inauguració de l’exposició del ninot i el 2 de març amb els premis literaris.
A partir del 8 de març, els carrers de la ciutat començaran a decorar-se i, el dia 9, les diferents comissions podran treure les peces dels monuments sempre que no es produïsquen afeccions al trànsit. No serà fins al dia 12 de març quan comencen les ‘plantaes’ d’aquelles comissions que sí que provoquen afeccions a la mobilitat.
Pel que fa als esdeveniments amb ambientació musical, Vila ha explicat que les falles tindran permís per dur-los a terme durant la vesprada i la nit del 9 de març, sempre que no siga més tard de les 4 del matí, i durant la vesprada del 10 de març.
Per la seua banda, el dia 15, i en allò que l’edil ha definit com “un clar gest d’apostar per la convivència”, no hi podrà haver revetlles, mentre que els dies centrals de la festa, 16, 17 i 18 de març, estes podran allargar-se fins a les 4:30 del matí (les 2 hores en el cas del 17 de març).
A més, ha esmentat que, novament, l’ajuntament organitzarà diverses actuacions al parc de la Festa els dies 15, 16 i 17 de març per continuar amb el procés d’obertura de les festes a tots els públics.
Finalment, el president ha afirmat que el nomenament de les Falles de Gandia com a Festa d’Interés Turístic Nacional no és ‘una casualitat’, atés que són poques les ciutats que ho tenen, i ha afegit que el compromís de la FdF i de la regidoria que dirigix Vila és obrir les Falles a tots aquells que ens són fallers i als milers de persones que ens visiten durant estos dies.