Les jornades sobre l’església del Grau posen de manifest la necessitat de la seua declaració com a BIC

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha participat en l’acte d’obertura de la jornada d’arquitectura sobre l’església de Sant Nicolau del Grau on també hi ha intervingut la directora general de Cultura de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura, María del Pilar Tébar, i que ha conclòs amb la intervenció de la regidora delegada de Patrimoni Històric, Alícia Izquierdo.

La trobada, on han assistit representants del consistori, amants de l’arquitectura i que ha comptat amb la intervenció de ponents de reconegut prestigi, ha pretés analitzar les particularitats d’este monument, el procés del qual va ser iniciat per a ser declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) la setmana passada per la Generalitat Valenciana.

En primer lloc, l’alcalde ha volgut destacar que esta declaració com a BIC potenciarà el prestigi de Gandia com a ciutat que cuida i estima el seu patrimoni. “La principal joia arquitectònica del Grau, l’església de Sant Nicolau, ja fa els útims passos cap a l’excel·lència patrimonial. No existix al món cap societat avançada que no tinga cura del seu patrimoni. Per això, és un orgull per als gandians i els grauers que es realce l’arquitectura i la singularitat d’este temple, tot un símbol per a Gandia i el Grau”.

Prieto ha indicat que esta declaració s’emmarca dins de l’aposta per potenciar el turisme cultural i de qualitat com a complement al turisme de sol i platja, i que ajudarà a la desestacionalització alhora que es vetlla, protegix i dignifica el patrimoni i els senyals d’identitat. En este sentit, ha destacat la gran actuació de reforma urbanística de l’entorn del monument.

Pel que fa a la sol·licitud, l’alcalde ha volgut agrair el treball fet per l’equip tècnic municipal i ha incidit que sense este tipus d’apostes els edificis com l’església de Sant Nicolau acaben caient en l’abandó. “Hem aprés dels errors del passat, cosa que és essencial. D’ací ve la importància de dotar d’una figura jurídica de protecció adequada –en este cas, Bé d’Interés Cultural– l’església de Sant Nicolau”, ha declarat la primera autoritat alhora que ha definit l’edifici com un dels exemples més notables de l’arquitectura cristiana del segle XX a la Comunitat Valenciana.

Com a conclusió, Prieto ha posat en valor que la declaració com a BIC suposarà convertir l’església de Sant Nicolau en la primera obra de l’arquitectura contemporània i moderna en l’àmbit de la Comunitat Valenciana que es declara com a Bé d’Interès Cultural i també el primer Bé d’Interès Cultural situat al Grau i la platja.