La regidora socialista a l’Ajuntament de Gandia Liduvina Gil ha respost a les crítiques efectuades pel portaveu del Grup Municipal Popular, Víctor Soler, qui ha arribat a afirmar que Sanitat només realitza la prova del PCR al 30% dels casos sospitosos de covid-19 en els centres d’atenció primària de la ciutat. La regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, que no desitja entrar en una guerra de xifres, ha acusat el PP de “llegir de manera incorrecta les xifres i utilitzar dades de la covid-19 sense saber, o el que és pitjor, de manipular-les per a crear alarma social. Amb açò, els populars busquen embrutar el treball ben fet per part del Departament de Salut de Gandia”, afegint que “no estaríem ja en la fase 1 si no s’hagueren complit tots els requisits per damunt de la mitjana requerida”.
Respecte a l’afirmació dels populars que “existix un desconeixement absolut de la procedència dels nous contagis a Gandia”, Gil ha detallat que es corresponen a les proves realitzades des del 21 d’abril fins al 4 de maig: 529 PCR, dels quals 525 van resultar negatius i 4 positius. “D’estos quatre positius, dos ja estaven en aïllament preventiu i controlats els seus contactes. Dels altres dos, un tenia controlat el seu origen perquè provenia d’un brot anterior, i l’altre cas es va estudiar i també està controlat el seu origen. Amb açò demostre que no hi ha un desconeixement absolut com diuen”, ha assenyalat l’edil socialista.
Davant la reclamació del PP de Gandia de realització de test massius a la població per a conéixer l’abast real de la pandèmia a Gandia, Liduvina Gil sosté que eixa no és la solució. “Si hui done negatiu, no significa que demà o la setmana que ve puga contagiar-me”. En este sentit, ha explicat el nou protocol posat en marxa en esta fase.
Així, alliberada la pressió assistencial de l’hospital comarcal Francesc de Borja, a partir d’ara, és Atenció Primària qui assumix la coordinació dels casos en els centres de salut i duu a terme el seguiment a qualsevol persona que presente símptomes lleus, realitzant la prova PCR. En cas de donar positiu, quedarà aïllada i es farà un control exhaustiu al seu entorn per a detectar la possible transmissió del virus, amb la possibilitat d’aplicar una quarantena de 14 dies al seu entorn més pròxim. “La millor manera de procedir en estos moments és precisament esta. Fer tests a les persones que presenten símptomes i controlar el seu entorn”, hi ha conclòs Gil.