Liduvina Gil presenta la cinquena edició del concurs per al cartell del Dia Mundial Sense Tabac

La regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, acompanyada pel president del Consell de Joves de Gandia, David Valiente, ha comparegut en roda de premsa per tal d’anunciar la cinquena campanya del concurs ‘Cartell Dia Mundial Sense Tabac: Gandia Lliure de Fum de Tabac’, una acció reivindicativa que el Departament de Sanitat i Polítiques Saludables i la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives) de l’Ajuntament de Gandia, amb la col·laboració de l’àrea de Salut Pública i el Consell dels Joves, promou cada any per a conscienciar i per a sensibilitzar a la joventut sobre la importància de comptar amb espais saludables sense fum en el Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig).

Amb este motiu, Gil ha destacat que l’objectiu d’esta iniciativa, que s’emmarca dins del programa de prevenció de drogues impulsat per la UPCCA, és donar suport i premiar el treball realitzat pels centres escolars i les famílies de Gandia “que contribuïxen a estimular la prevenció del tabaquisme entre l’alumnat de l’ESO, garantir un entorn educatiu lliure de fum, desenvolupar conductes saludables entre la població adolescent i retardar l’edat d’inici en el consum de tabac”.

A més, ha explicat l’edil socialista, esta proposta planteja “un espai de diàleg entre les persones adolescents perquè puguen valorar les conseqüències del tabac, generant el seu popi criteri des del punt de vista d’esta droga”. D’altra banda, Gil també ha incidit en el fet que este tipus d’accions són fonamentals per a prevenir, a més del tabac, “el consum d’altres tipus de substàncies molt perjudicials per a la salut que poden derivar en malalties greus”.

Per la seua banda, Valiente ha subratllat la importància de “sensibilitzar la joventut sobre esta campanya des dels instituts, a la qual el Consell dels Joves de Gandia contribuirà amb l’intercanvi d’una piruleta per un cigarret per a simbolitzar la necessitat d’espais sense fum”.

Este concurs està dirigit a l’alumnat de 12 a 14 anys de qualsevol centre educatiu de la nostra ciutat (1r i 2n d’ESO) i consistirà, de la mateixa manera que en les darreres campanyes, en la elaboració d’un dibuix original (un per persona) que done suport a la frase “Per a mi, el 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, significa….” i que projecte esta reivindicació. Esta franja d’edat correspon amb l’edat mitjana de 14 anys que l’últim informe (2020) de l’Observatori Espanyol de les Drogues i de les Addiccions (OEDA) situa com moment de la vida en què les persones adolescents s’inicien en el consum de drogues tant legals com il·legals.

Respecte dels treballs, s’hi podran presentar en tamany DIN A4 des del pròxim 26 d’abril fins al 17 de maig (ambdós inclosos). Durant la setmana del 24 al 31 de maig els cartells s’exposaran en la planta baixa de l’ajuntament, període en què el Consell dels Joves de Gandia també proposarà les seues activitats i tallers de prevenció.

Després de l’avaluació dels cartells per part del jurat, es realitzarà un lliurament de premis al Saló Laval del consistori gandià el dia 31 de maig (Dia Mundial sense Tabac), on s’hi atorgaran una tauleta (tablet) tàctil al primer premi i un lot de llibres al segon premi. A més, el cartell guanyador promocionarà la campanya de la UPCCA per a este dia commemoratiu de l’any vinent.